SENTRUM: Svendsen prøver nå å få til kjøpesenter på Moseids meieri-eiendom og Eivindson-familiens eiendom, siden han ikke fikk Nesheim-eiendommen (der trærne er). Parkeringsplassen i midten eier Svendsen. Her har han kjøpt og revet hus allerede. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

VENNESLA: Mens den rikeste, Tore Gustav Drivenes, venter på politisk ja eller nei til kjøpesenter på Hunsøya, har Jarl Ove Svendsen i 11. time kastet seg rundt for å få opp et nytt kjøpesenter-konsept i sentrum.

Helt ny løsning

Svendsen har de siste årene vært Venneslas nest rikeste mann. De siste par ukene har han forsøkt å få Moseid-familien og Eivindson-familien med på et samarbeid om en helt ny kjøpesenterløsning der gamle Vennesla meieri og Eivindson-gården ligger.

JARL OVE SVENDSEN: Har brukt millioner på sin kjøpesenterplan i Sentrum. Nå jobber han med en helt ny løsning for å komme Drivenes i forkjøpet. Foto: Lars Hoen

Det haster for ham. Svendsen ga bare familiene to dagers frist på å si ja eller nei til en intensjonsavtale om i fellesskap å bygge kjøpesenter. Begge familier har så langt sagt nei.— Vi kan ikke gjøre forretninger på to dager. Vi må ta vare på våre interesser og tenke oss om, sier Torkild Eivindson, som gjør det klart at han inderlig håper kjøpesenteret kommer i Vennesla sentrum og ikke på Hunsøya.

Knut Kristian Moseid sier han er fornøyd med å drive bakeriutsalg i meieriet og leie ut resten. Både Moseid og Eivindson åpner for en videre dialog med Svendsen. Så får tiden vise.

- Bare plass til ett

— Jeg kan sikkert si mer om en uke eller to, men ikke nå. Men jeg kan si dette: Det er ikke marked for to kjøpesentre i Vennesla. Det er bare plass til ett, sier Svendsen selv til Fædrelandsvennen.

Her ler når vi snakker om at det da blir hanekamp mellom bygdas to rikeste menn.

— Jeg ønsker å skape noe i sentrum, fordi det styrker Vennesla best. Drivenes er uansett i en helt annen divisjon enn meg, men vi kan ikke ha to kjøpesenter, sier han.

Drivenes har tjent mange av sine millioner på import av Umbro-produkter. Svendsen slo seg opp innen matbransjen. Han eide nesten 15 supermarkeder på ett tidspunkt.

Begge driver nå mest med eiendom, og begge har lagt mange millioner kroner i hver sine kjøpesenter-planer i Vennesla. Mye står på spill for begge.

Millioner i potten

Svendsen eier Trekanten Senter, og har brukt mange millioner kroner på å kjøpe opp og rive eiendommer rundt. Han lanserte kjøpesenterplan for flere år siden, men han har ikke fått napp på Nesheim-eiendommen, som han trenger for å få plass. Det er derfor han nå prøver å få til noe på andre siden av gågata.

TORE GUSTAV DRIVENES: Har brukt millioner og år på sine store utbyggingsplan for Hunsøya. Kjøpesenter-planen hans ligger til politisk godkjenning. Foto: Lars Hoen

Det gamle meieriet og Eivindson-gården er blant Venneslas mest attraktive sentrumstomter, med stort potensial for fortetting. Svendsen jobber med en avtale om å bygge ut i fellesskap med dagens eiere, som foreløpig vegrer seg for å låse seg til en partner.Tore Gustav Drivenes eier eiendommer for en milliard kroner over hele Sør-Norge, og har i seks-sju år jobbet med sin store Hunsøya-plan, etter at han kjøpte deler av Hunsøya fra Paper Cham Group. Nylig re-lanserte han ideen om kjøpesenter på øya og han jobber iherdig for å få Vennesla-politikerne til å si ja.

— Vi må tenke oss om

— Vi skal behandle en plan for Hunsøya på vanlig måte. I tillegg kommer det kanskje opp et alternativ for kjøpesenter i Sentrum. Jeg vil ikke nå si noe om hvordan jeg vekter dette, sier ordfører Torhild Bransdal (KrF)

Hun mener det dreier seg om en av de viktigste sakene hun har vært med på, en sak som har avgjørende betydning for Venneslas utvikling i mange år framover.

— Da er det viktig å vurdere godt og å tenke seg grundig om. Det skal vi gjøre, sier hun.

Handelsstanden sier ja

Næringsforeningen Kjøp i Vennesla sier ja til Tore Gustav Drivenes kjøpesenter-planer på Hunsøya. I en pressemelding skriver foreningens styre:

"Vennesla kommune har tilrettelagt for handel i gågata i Vennesla sentrum. Næringsforeningen mener derfor primært at et kjøpesenter bør bygges i sentrum. Næringsforeningen ser imidlertid at når et sentrumsalternativ ikke foreligger, vil et kjøpesenter på Hunsøya være et godt alternativ som vi vil ønske velkommen."

Kjøp i Vennesla understreker at de er for all vekst, og ikke vil styre hvem som etablerer seg. Men næringsforeningen forutsetter at et kjøpesenter på Hunsøya og handelen i gågata etablerer et nært samarbeid.