DØNNESTADVEIEN 71: Prisantydning: 2,99 millioner. Solgt for: 3,7 millioner kroner. Foto: Tore André Baardsen
OLAV TRYGVASONSVEI 4a: Prisantydning: 2,37 millioner. Solgt for: 2,7 millioner kroner. Foto: Tore André Baardsen
ANDREAS KJÆRSVEI 53: Prisantydning: 3,55 millioner. Solgt for: 3,95 millioner. Foto: Tore André Baardsen
BUKKEN BRUSESVEI 3: Prisantydning: 3,15 millioner kroner. Solgt for: 3,5 millioner. Foto: Tore André Baardsen
FREYASDALSVEIEN 34: Prisantydning: 3,95 millioner. Solgt for: 4,4 millioner kroner. Foto: Tore André Baardsen
KRISTIAN IVs GATE 74c: Prisantydning: 1,5 millioner. Solgt for: 1,8 millioner kroner. Foto: Tore André Baardsen
LØVIKA 48: Prisantydning: 6,5 millioner kroner. Solgt for: 7,05 millioner kroner. Foto: Tore André Baardsen
NIKKELVEIEN 9: Prisantydning: 1,75 millioner kroner. Solgt for: 2,05 millioner kroner. Foto: Tore André Baardsen
PEDER CLAUSSØNSGATE 10: Prisantydning: 3,95 millioner kroner. Solgt for: 4,34 millioner kroner. Foto: Tore André Baardsen
RÅDYRVEIEN 8: Prisantydning: 2,49 millioner kroner. Solgt for: 2,9 millioner kroner. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Det er klart at det ikke er optimalt å gå ned så mye i pris. Men megleren sa at det ikke var sikkert at markedet ville bedre seg til neste år, så da valgte jeg å selge, sier Liv Kaland Fjellstad til Fædrelandsvennen.

Etter at den sjønære eneboligen hadde ligget ute på markedet i et års tid, ønsket hun ikke å vente lenger. Salget på 9,2 millioner kroner i slutten av august var 2,8 millioner under den opprinnelige prisantydningen på 12 millioner kroner.

— I mellomtiden hadde vi gått ned til 10,7 millioner. Men nå er jeg fornøyd med å ha fått solgt den, sier Liv Kaland Fjellstad.

Det var megler i Exbo, Terje Skaara, som solgte eiendommen. Han tok over salget fra en annen megler, og valgte da å gå ned i prisantydning.

— Det er et tøft marked for denne type eiendommer, og her var det riktig å gå ned. Men hvis man er langsiktig så vil boliger erfaringsmessig ha en positiv prisutvikling, sier han.

Men selv om selgeren i dette tilfellet måtte gå et godt stykke under prisantydning, så er hun ikke alene om å måtte gå ned i pris.

Sju av ti ned i pris

Av 477 solgte boliger i Kristiansand i juli, august og september, har 68 prosent gått for under prisantydning. 20 prosent av boligene har gått for over prisantydning.

Espen Solum, regionleder i Huseiernes landsforbund, er ikke overrasket over tallene.

— Når markedet er tøft som nå, er det de som har fått solgt til prisantydning eller mer som har gått riktig ut i pris. Hvis man er realist, får man solgt. De som legger seg for høyt i pris, får juling i den forstand at boligen blir stående og at man til slutt må gå ned i pris, mener Solum.

— Er det kjøpers eller meglers ansvar å sette en fornuftig pris?

— Det er en kombinasjon. Meglere har mye å gå på i forhold til oppgaven som rådgiver. De må gi kunden tett oppfølging og få dem ned på et realistisk prisnivå så raskt som mulig. Det kan selvsagt bli oppfattet negativt av selger, men det er meglers jobb å gi slike råd, sier Solum.

Fornuftig pris=salg

Jon Fadnes, eiendomsmegler i Din eiendom, mener markedet i Kristiansand er velfungerende, så lenge selger og megler blir enige om en fornuftig pris.

— For de boligene som har blitt lagt ut for salg etter sommeren, har selger ofte en annen forventning om pris enn tidligere. De som sitter på boliger, innser i større grad at markedet er tregt, og at de må inn i markedet med en fornuftig prisantydning. Er prisen riktig, blir boligen solgt kjapt og greit, mener Fadnes.

I et rolig marked merker han at konkurransen mellom meglerne hardner til. Det kan gjøre at prisantydningen blir satt høyere enn den burde.— En selger henter gjerne inn tre-fire meglere som vurderer boligen. Det er et problem hvis det blir konkurranse mellom meglerne, slik at de fyrer hverandre opp. Når det tar tid å få solgt boliger, er det viktig for meglerne å ha mange objekter å selge. Hvis en megler mener at prisantydningen bør ligge i underkant av to millioner, mens en annen setter den over, er det naturlig at selger velger den megleren som har mest tro på boligen. Dermed blir mange boliger liggende uten å bli solgt, fordi prisen er satt for høyt, mener Fadnes.

- Meglerne har mye å gå på

Solum i Huseiernes landsforbund kjenner til at meglere konkurrerer i å gi høyere prisantydning for å sikre seg oppdrag.

— At en megler gir en prisantydning som er høyere enn det man innerst inne tror, er megleretisk helt håpløst. Men her må også selger være edruelig, påpeker Solum.

Han mener at det er nå jobben for meglerne virkelig begynner.

— Jeg tror meglerne må gjøre tingene annerledes. Nå har vi hatt jevn medvind i snart 20 år. De siste årene har det vært lett å være megler. Bare en har sikret seg oppdragene, har kjøperne stått i kø dagen etter. Nå er det ikke slik lenger. Det er ingenting som heter business as usual. Nå vinner vinnermeglerne, og det er de som holder tett kontakt med selger og gir gode råd, forteller Solum.

Han mener heller ikke at selgerne må henge seg for mye opp i prisantydningen når de skal selge.

— Oppgjørets time er når budene kommer. Da må man sette seg ned og si at hvis dette er prisen kjøperne vil gi, gikk vi kanskje ut med for høy pris. Fasiten er budene som kommer inn. Det er ikke så ille å ta feil, for dette er ingen eksakt vitenskap, mener Solum.

- Overraskende positive tall

Lederen for Sørlandets eiendomsmeglerforening er overrasket over at såpass mange som tre av ti boliger går for prisantydning eller mer.

— For meg var dette overraskende positivt. Slik markedet i Kristiansand blir fremstilt utad, skulle man tro at det er dårligere stilt enn det faktisk er. At en tredjedel går for prisantydning eller mer, synes jeg er oppløftende, sier Lise Kjelle, leder for Sørlandets eiendomsmeglerforening og eiendomsmegler i ABCenter.

- Ikke bare natta

Hun har hentet ut statistikken som viser hvilke boliger som har gått for prisantydning eller mer de siste tre månedene.

— Hva sier det om markedet når sju av ti går for under prisantydning?

— Det har alltid vært en del boliger som har gått for under prisantydning. Men at andelen er såpass grei, synes jeg er en positiv ting. Selv om ting går saktere, har vi også i dag gode salg. Det er viktig å få med, alt er ikke bare natta i markedet, mener Kjelle.

— Men når flertallet går under prisantydning, betyr ikke det at meglerne overvurderer markedet?

— Nei, det føler jeg ikke. Når vi over tid har hatt så mange som 600 boliger i markedet og vi likevel har 30 prosent som går over, er det helt klart positivt. Poenget nå er at vi har en opphopning av boliger. Legger du ut boligen din og fem naboer gjør det samme, er det for mye tilbud, påpeker Kjelle.

- Små avvik

Fædrelandsvennen har ikke fått tilgang til statistikken som viser hvor mye under prisantydning boligene har gått for de siste tre månedene. Men ifølge Kjelle er de fleste avvikene små.

— De fleste avvikene er på mellom 50.000 og 100.000 under. Det er ikke noen områder som skiller seg ut som dårlige områder. Det går mer på antall boliger av samme type du har i et område. Har du ti like selveierleiligheter, er det vanskeligere å selge. Da må noen kanskje gå ned i pris for å få solgt, sier hun.

Hun vil ikke peke ut enkeltprosjekter som har vært vanskelige å selge, av hensyn til kundene.