UØNSKET: Ordfører Oddmund Ljosland (Sp) i Åseral synes ikke noe om å ha en lama gående løs i skogen. Foto: Tipser
FORSVANT: Lamaen snudde ryggen til familien Gautestad og forsvant innover heiene i Åseral. Foto: Tipser

ÅSERAL: – Vi har tre lamaer, men savner ingen. Jeg har ikke anelse om hvor den frittgående lamaen kommer fra, sier Lars Eikild.

Fra flere personer har Fædrelandsvennen fått tips om at Eikild-gården i Åseral er eneste i området som driver med lamaer. Men bonden sier at lamaene aldri får gå løs hjemme på gården.

– Det har hendt at enkelte har stukket av, men vi har fått tak i dem med en gang. Alle våre lamaer er på gården nå, sier Eikild.

– Men jeg er sikker på at den klarer seg fint nå i sommerhalvåret, legger han til.

– Tullete

Ordfører Oddmund Ljosland (Sp) i Åseral kommune synes ikke noe om å ha en lama gående i fjellet.

– Jeg synes det er tullete å slippe ut en lama i Åseral. Selv om det ikke er ulovlig, så synes jeg ikke det er et kreativt stunt, sier Ljosland som mener det blir vanskelig å gjøre noe med lamaen, men at han håper eieren ordner opp.– Det må ikke bli en vane å slippe ut merkelige dyr i skog og mark. Jeg vil at naturen skal være slik den har vært i alle år, sier ordføreren.

– Bør fanges

Driftsleder i Dyreparkens dyreavdeling, Rune Landås, har jobbet en del med lamaer. Han støtter ordføreren og mener lamaen må fanges.

– Noen må eie den, og når man eier et dyr, bør man ta ansvar og ta vare på dyret. Jeg synes ikke det er greit at den går løs, sier Landås.

Han tror det kan bli ei utfordring å få tak i lamaen, siden de ofte blir litt sky når de er borte fra folk.

– Men det er ikke helt usannsynlig at en lama kan overleve en norsk vinter. De spiser stort sett alt av grønne vekster. Kulda er ikke noe problem for lamaen. Uansett er nok faren liten for at den finner en make og formerer seg, ler Landås.

Lovlig husdyr

Øyvind Moltemyr, sjef for drift og utvikling i Åseral kommune, ser ikke noen grunn til å foreta seg noe.

– Lama er et lovlig husdyr i Norge. Det er et hardført dyr og klarer seg nok enda bedre enn sauene gjør i norsk natur, sier Moltemyr.

Han innrømmer at han lo godt da han leste om Linda Gautestad (16) og hennes familie som møtte en lama på bærtur i Åseral tidligere i uka, men sier at kommunen ikke vil foreta seg noe for å fange lamaen.

– Den kan nok dessverre bli et lett bytte for rovdyr om den går ute i vinter. Lamaer er ikke skapt for en hard, norsk vinter, forteller Moltemyr.

Lamabonde

Lama kommer opprinnelig fra Bolivia og Peru, men er lovlig som husdyr på lik linje med sau, geit og storfe i Norge.

– Dette er ikke en sak kommunen involverer seg i, sier Moltemyr.

Han legger til at det kun er Eikild-gården i Åseral som har fått driftstilskudd for å drive med lama som husdyr, og har cirka ti stykker av dem.

Jon Erling Skåtan i Statens naturoppsyn har fått et par meldinger om lamaen.

– Jeg vet ikke mer enn at den første meldingen kom for cirka én måned siden. Det er ikke en sak vi tar tak i med mindre vi blir spurt av kommunen eller Mattilsynet, sier Skåtan.

Gjør ingenting

Mattilsynets seksjonsleder for dyr— og kjøttkontroll, Gunn Kristin Osaland, sier til Fædrelandsvennen at det har vært snakk om lamaen i Mattilsynet.

– Det er ingen grunn til at vi skal foreta oss noe i forbindelse med lamaen. Mange driver med lama i Norge, sier Osaland.