Normalt kan du tenne bål i skogen frem til 15. april, og for mange er det en del av påsketradisjonen å grille pølser på bålet. Men Bor du i Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, bør du se deg godt om før du lager bål eller grill. Faren for gress— og skogbrann er nemlig svært høy i dette området, skriver Aftenposten.no.

Tørt løv øker faren

— Det har ikke vært nedbør av betydning siden 10. mars i dette området. At det er høy skogbrannfare nå er altfor tidlig. Skogbrannfaren øker ytterligere fordi det er mye tørt løv på bakken, forteller meteorolog Börje Johansson på Meteorologisk institutt.

Det er heller ingen utsikter til nedbør av betydning i tiden fremover.

— Det blir stort sett tørt de neste ti døgnene på Østlandet, og kun beskjedent med nedbør. Det er ekstremt, sier Johansson.

Enorme forskjeller

Mens Østlandet tørker opp har Trøndelag har fått over 200 % av nedbørnormalen så langt i år. Dette er med andre ord den våteste perioden registrert for denne landsdelen. Nedbøren for Norge som helhet var 135 prosent av normalen. Men lite nedbøren har funnet veien til Østlandet.

Menneskelig aktivitet er hovedårsak

Solskinnet på Østlandet lokker folk ut i naturen, men når det er så tørt som nå skal det lite til før brann oppstår. Det har allerede vært en god del gress-, kratt- og skogbranner så langt i år. Det skal ikke mer til enn glør fra sigarettstumper eller bruk av engangsgriller i naturen for å starte en skogbrann, melder Direktoratet for samfunnsikkerhet (DSB).

Uforsiktig omgang med ild, som blant annet bålbrenning og grilling, er den hyppigste årsaken til skogbrann. Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, men også gnister fra jernbane og lynnedslag fører til skogbranner. Den eneste naturlige kilde til skogbrann er lynnedslag.

Vær forsiktig

— Vi vil oppfordre alle som ferdes i skog og mark til å være forsiktige, slik at branner unngås. DSB overvåker faren for skogbrann og vurderer kontinuerlig hvilke beredskapstiltak vi skal sette inn for å støtte brannvesenet, sier fungerende avdelingsleder Heidi Vassbotn Løfqvist i DSB.

Statens skogbrannhelikopter er normalt i beredskap fra sin base på Torp flyplass ved Sandefjord fra 15. april til 15. august, men i år har DSB satt helikopteret i beredskap allerede fra 31. mars.