KRISTIANSAND: — Jeg ble slått med en jernstang med en kule på i hodet. Mange ganger. Etterpå føltes det som om jeg var slått 20-30 ganger. I tillegg ble jeg slått og truet. De behandlet meg som en hund de kunne jage rundt i stua. Jeg trodde aldri jeg ville komme ut av stua i live. Jeg tok farvel med mine kjære mens volden pågikk.

43-åringen, som vitnet i Kristiansand tingrett tirsdag, bor i dag på institusjon etter et hardt liv. Nesten et halvt døgn i fangenskap i egen leilighet har satt sine spor. I retten fortalte han at han var blitt mørkredd.

Fiktivt krav

18. desember i fjor ble han oppsøkt av to menn fra Kristiansand. Den ene er 25 år, den andre er 22 år. 25-åringen sier at han deponerte 15.000 kroner i leiligheten. Han la pengene på bordet. Der skulle de ligge.

Da han en tid senere kom for å hente pengene var de vekk. 22-åringen mente at 43-åringen hadde ødelagt klokken hans som var verdt 15.000 kroner.

— Først ble jeg presentert et krav på 15.000 kroner. Så økte kravet til 30.000 kroner. Det hele er bare et fiktivt krav. De to har ikke noe krav mot meg, sa den spinkle 43-åringen i sin vitneforklaring i retten.

Der fortalte han, med støtte fra sin tidligere politiforklaring, at han ble slått og truet. Han skulle bakbindes og slepes etter et hengerfeste på en bil. Han skulle kastes i sjøen og druknes. Mannen skulle skytes, han skulle kvestes og forfølges resten av livet. Om ikke pengene ble betalt.

Den tiltalte 22-åringen har gitt tre forskjellige forklaringer på årsaken til sitt pengekrav. 25-åringen har holdt fast ved sin forklaring om at han bare la fra seg pengene i leiligheten til 43-åringen, og at pengene forsvant, og at han derfor hadde et berettiget krav.

Truet med å sprenge døra

22-åringen fikk tak både i bankkortet og koden til mannen som bodde i leiligheten. Selv ringte 43-åringen til sin bror og sa at han måtte ha tak i 30.000 kroner omgående.

Broren ble redd, og ringte politiet. Da politiet kom, ble det truet med å sprenge døra. Først da lukket 22-åringen opp.

— Det er første gang jeg har vært glad for at politiet kom på døra mi, fortalte 43-åringen i retten i går.

Aktor, politiadvokat Jørgen Henriksen, mener at han i løpet av rettssaken skal kunne føre bevis for at 43-åringen ble utsatt for vold og trusler gjennom 16 timer før politiet kom.

De tiltalte mener det dreier seg om langt mindre tid, og atskillig mindre vold enn det den fornærmede har fortalt.

Beklaget

Likevel kom de begge, via sine forsvarere, advokatene Knut Myrland og Carl Henning Leknesund, med beklagelse i går.

— Min klient ønsker å beklage det som har skjedd, sa de begge henvendt til den 43 år gamle mannen som ble utsatt for vold og trusler.

Der stopper erkjennelsen fra de to.