KRISTIANSAND: — Dette er en veldig vanskelig sak. Jeg har drevet med asylsaker i 15 år, uten å ha vært borte i noe lignende. Jeg har opplevd at folk blir av medisinske årsaker eller at det er psykiske ting, men sultestreik er nytt for oss, sier Kristiansands-advokaten Øyvind Aas.

Lovlig opphold

Aas har sendt begjæring til Utledingsnemnda (UNE) om gjenåpning av saken til palestinske Bassam Hamad, hans sultestreikende kone og deres tre år gamle sønn. UNE skal se på saken igjen, og ga tirsdag familien lovlig opphold frem til de har fått endelig svar.

Han sendte begjæringen etter at familien fikk endelig avslag på asylsøknaden i mars. Aas mener det hadde dukket opp nye momenter som handler om familiens sikkerhet i Gaza.

— Vi mener det er en del nytt, og gjør et forsøk, sier Aas. Etter dette dukket situasjonen med sultestreik opp. Det kan forandre ting, ifølge advokaten. Han har sendt dokumenter fra sykehuset og avisutklipp til UNE. Kvinnen sultestreiker fordi hun mener det er farlig for familien i Gaza, og fordi hun heller vil dø i Norge enn å miste sin mann eller sitt barn i krig.S ørlandet sykehus har bestemt seg for å følge loven, og la kvinnen sultestreike så lenge hun selv ønsker.

Kan få betydning

— Det er vanskelig å si om saken kan bli omgjort. Saken kan jo stille seg annerledes om hun dør. Da står mannen igjen alene som omsorgsperson. Eller så kan hun få alvorlige skader som følge av sultestreiken, for eksempel hjerneskade. Alt dette kan få betydning for en søknad, sier Aas.

— Dermed kan det være en mulighet for at hun oppnår noe med sultestreiken?

— Ja, men det er en svært høy pris. Hun kan sitte igjen med alvorlige skader, eller i verste fall dø, sier Aas. Han understreker at han mener kvinnen fullt og helt har tatt initiativet til sultestreiken selv.

— Mannen er oppriktig fortvilet, og er redd for å miste kona si, sier Aas.