ARENDAL : — Utlendingsmyndighetene ga ny informasjon til pasienten tirsdag. Det er viktig at pasienten forstår den nye informasjonen, sier fagdirektør Per Engstrand i følge en pressemelding fra sykehuset.

— Vi respekterer fortsatt pasientens rett til å sultestreike. Men hele tiden må vi vurdere om en pasient er i stand til å ta til seg endrede premisser, det vil si om vedkommende er alvorlig overbevist, slik loven forutsetter. Nå er vi i tvil. Derfor må vi inntil videre gi pasienten væske og næring, sier Engstrand.

Han sier at å tillate sultestreik har vært en etisk vanskelig avgjørelse, fordi retten til selvbestemmelse må balanseres mot andre sentrale verdier. Sørlandet sykehus HF har fulgt lovverket og de anbefalte etiske retningslinjene på dette feltet.

Klinisk etikkomité (KEK) ved Sørlandet sykehus behandlet saken tirsdag 19.juni 2012. Komiteen rådet de medisinsk ansvarlige til å følge Pasientrettighetsloven § 4.9, som sier at en pasient har rett til å nekte å avbryte en pågående sultestreik.

Dersom de ytre premissene i saken endres (jfr. artikkel 9 i World Medical Associations etiske retningslinjer for behandling av sultestreikende) kan man beslutte å gi mat likevel.

Onsdag aksepterte kvinnen å ta i mot vann, men har nektet å ta i mot næring. Torsdag har hun sultestreiket i 24 dager.

Slik reagerer den sultestreikende kvinnens ektemann når hanvia fvn.no får rede på at sykehuset har bestemt seg for å gi henne mat mothennes vilje.

— Jeg er veldig glad for at sykehuset har bestemt seg for ågi min kone mat, sier ektemannen Bassam Hamad til Fædrelandsvennen.

Han er uenig i sin kones avgjørelse om at sulte seg i hjel.Torsdag har han snakket så vidt med henne, men hun sover stort sett hele tiden.

— Jeg ønsker at min kone skal komme tilbake til livet, jegvil ikke at hun skal dø fra oss, sier Bassam Hamad.

Han bekrefter at kona fortsatt ønsker å sultestreike.