Forrige uke skrev Aftenposten.no om den norske familien som fortvilet forsøkte å komme seg ut av Syrias hovedstad Damaskus. Hjemme på Sørlandet har mannen ventet bekymret på siste nytt fra familien.

Tirsdag fikk han gode nyheter.

— Onkelen min ringte fra Syria tidligere i dag, og fortalte at min kone, min mor og to yngre søsken var på vei ut til flyplassen. De har lyktes med å få billetter ut av landet førstkommende mandag, sier mannen til Aftenposten.no.

Av frykt for familiens sikkerhet ønsker han å være anonym.

Overnatter på flyplassen

I flere dager har det vært umulig å komme seg til flyplassen. Veiene til flyplassen var stengt, og svært farlige å ferdes på. Men de er nå åpne, og familien bestemte seg derfor for å reise ut i dag tidlig og overnatte på flyplassen i påvente av utreise mandag.

- Jeg føler en lettelse enn så lenge, og nå håper jeg kampene holder seg unna flyplassen, sier mannen.

Faren igjen i Syria

Men gleden han føler over utsiktene til å få familiemedlemmene hjem til Norge er blandet med fortvilelse.

Mannens far befinner seg fortsatt i Syria, foreløpig med få muligheter til å komme seg ut av landet.

— Min far kom seg ikke ut. Han er i et område litt lengre unna, som er veldig sårbart. Han forteller at det er snikskyttere på takene i området, og han tør ikke gå ut, sier mannen.

Familien reiste til Damaskus i midten av juni for å besøke slekt og venner. De er palestinere, født i Syria, men registrert som statsløse palestinere. Alle har norsk statsborgerskap, med unntak av mannens kone.Inntil for halvannen uke siden var Damaskus og de større byene stort sett forskånet fra kamper under det 16 måneder lange opprøret i landet.

Det var lenge rolig og folk levde sine liv som vanlig.

Hørte helikopterangrep

Men søndag 15. juli innledet opprørssoldater en offensiv rettet mot hovedstaden, og i flere dager utspilte det seg harde kamper i flere sentrale bydeler. Stridsvogner og militærkjøretøy ble utplassert i hovedstaden, og flyvåpen og helikopter ble også satt inn i striden.

— Det var helikopterangrep i den bydelen der de oppholdt seg. De har sittet inne og hørt angrepene, uten å vite om det ville være deres tur til å bli truffet eller ikke, sier mannen.

Han forteller at det i tillegg til hans familie befinner seg to andre norske familier med i alt 10-12 familiemedlemmer på besøk i den samme bydelen i Damaskus.

— Det virker som om regjeringsstyrkene nå har tatt over kontrollen i hovedstaden, og det har roet seg litt, men det er bare snakk om tid før det bryter løs igjen, tror mannen.

Norsk familie i Aleppo

Men i Syrias nest største by Aleppo raser kampene. Det har vært kraftige sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørere i Aleppo siden fredag, og tirsdag skal syriske kampfly ha bombet byen.

— Jeg vet at det er en norsk familie som sitter fast i Aleppo. De har vært i kontakt med mine foreldre og forteller at forholdene er svært vanskelige. For dem er det enda verre, for de må jo først til Damaskus før de kan komme hjem, sier mannen.

- Ordnet alt selv

Da kampene startet i Damaskus, besluttet mannens far seg for at de måtte reise til Norge. I halvannen uke har faren forsøkt å få plass for familien på et fly. Sønnen i Norge har forsøkt å få hjelp fra norske myndigheter, men sier han føler at nordmenn i Syria er overlatt til seg selv.

- Alt har vi ordnet helt på egen hånd. Jeg har ikke fått en telefon, og ikke svar på e-post jeg har sendt utenriksdepartementet, sier han.

Utenriksdepartementet (UD) har opplyst overfor Aftenposten.no at mulighetene til å bistå norske statsborgere i Syria er begrenset fordi sikkerhetssituasjonen er svært vanskelig.

- Begrensede muligheter til å gi hjelp

UD har siden februar frarådet alle reiser til eller opphold i Syria, samtidig som de har oppfordret nordmenn i Syria til å forlate landet. UD har understreket norske myndigheters begrensede muligheter til å gi konsulær bistand eller hjelp i Syria.

- Fordi situasjonen er som den er når det gjelder sikkerhet, så er det begrensede muligheter vi har til å gi konsulær hjelp inne i Syria, sa pressevakten i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Aftenposten.no for en uke siden.

Den norske ambassaden i Damaskus har ikke vært bemannet i den senere tid, og ble stengt 26. mars i år. Syria blir dekket fra ambassadene i Amman og Beirut.