OPPREIST: Mannen hadde ikke på seg sikring mens han utførte arbeidet. Foto: Tipser
UTRYGG: Etter å ha malt seg ferdig heiste han seg opp i kurven. Her dingler han delvis under den mens han trekker seg oppover. Foto: Tipser

Se bildene i bildegalleriet over.

BYGLAND: Bildene ble tatt tirsdag formiddag og viser en maler som klatrer opp i en lift etter å ha malt veggen på Årdal kyrkje i Grendi.

Helt uten sikring har han stått på et skrått tak og malt før han heiser seg opp.

Beklager hendelsen

Maleren er leid inn gjennom firmaet Aukland vedlikehold. Daglig leder Torgeir Aukland sier hendelsen ikke er typisk for dem.

– Dette er jo ikke rutinene våre i det hele tatt og skal ikke skje. Det var en menneskelig glipp, forteller han.

Malejobben ble avsluttet før han ble gjort oppmerksom på dette og den ansatte har nå fått en advarsel.

UTRYGG: Etter å ha malt seg ferdig heiste han seg opp i kurven. Her dingler han delvis under den mens han trekker seg oppover. Foto: Tipser

– Vedkommende fortalte at han hadde gått ut av kurven for å komme til under den, men det holder ikke som forklaring. Vi tar helse, miljø og sikkerhet veldig alvorlig, sier Aukland.Han vil terpe enda mer på sikkerhetsrutinene i fremtiden.

– Alvorlig

Seniorinspektør Jan-Petter Løken i Arbeidstilsynet forteller at arbeidere skal ha på seg en sikkerhetssele, som skal være festet til kurven, når de beveger seg utenfor den.

– Hvis vi hadde vært til stede, og han ikke hadde hatt sele på, ville vi karakterisert det som en så alvorlig hendelse at vi ville stanset arbeidet umiddelbart inntil forholdene ble brakt i orden, forteller han.

Arbeidstilsynet har nå denne saken til vurdering. Løken sier de har nulltoleranse for manglende sikring, selv om det er noe de ofte ser blant arbeidere som jobber i høyden.

Han opplyser at det ifølge deres statistikker er hovedårsaken til personskader i arbeidslivet.

– Konsekvensene av manglende sikring kan være alvorlige. For den enkelte arbeider kan følgene bli død eller invaliditet. Det kan også medføre store samfunnsmessige kostnader. Det påhviler derfor arbeidsgivere en særlig streng plikt til å følge opp dette, sier han.