AGDER: — Når jeg ser barn som sitter framme på baugen på båtene mens de kjører, da går det kaldt nedover ryggen min. Detter en unge ut av båten og kommer bak i propellen, kan det gå veldig galt, sier Jarl Pedersen, skipper på redningsskøyta Ægir i Farsund.

Når sola skinner kaster båtfolket loss i store mengder. Pedersen og hans kolleger langs kysten er ikke i tvil om at barn på baugen er noe av det verste de ser til sjøs.

— Vi ser en del av dette, der ungene sitter helt frampå og balanserer med beina. Skulle de dette ut, tør jeg ikke tenke på hva som kan skje, sier Pedersen.

Kjører fort

I Mandal har hans kollega Nils Reidar Christensen, skipper på redningsskøyta Hvaler, merket seg det samme.

— Vi ser akkurat det samme her. Spesielt de som kjører små, hurtiggående skjærgårdsjeeper har unger på baugen. De kjører så fort at føreren må stå fordi det er så ubehagelig å sitte. Kommer det en plutselig sjø, skvetter ungene over bord, det er veldig fort gjort. Jeg synes det er veldig uforsvarlig, sier Christensen.

Det er heller ikke tegn til at båtførerne sakker farten når barna sitter framme i baugen.

— Mange av båtene går raskt, i 15-20 knop. Da går det fort galt om noen faller over bord, sier Christensen.

Gir signal

Redningsskøytene er ganske maktesløse når de ser slike episoder.

— Vi prøver gjerne å gi tegn når de passerer. Peker på ungene og prøver å gi et lite signal. Mer kan vi ikke gjøre, sier han.

Også i Kristiansand har skipperen på redningsskøyta vært vitne til farlige situasjoner med barn på baugen.

— Jeg mener det har blitt mindre av det nå, at båtførerne er flinkere til å passe på. Men det er klart, barn på baugen er ikke noe fint syn, sier Arild Mulder, skipper på Kaptein Egil J. Nygård i Kristiansand.

Ikke ulovlig

Dersom politiet kommer over båtførere med barn på baugen, hender det at de stopper dem.

— Det hender vi ser folk kjøre med barn i baugen. Hvis det er snakk om mer enn gangfart på båten, tar vi kontakt og spør om de har tenkt over konsekvensene. Det kan absolutt være farlig å sitte på baugen, særlig hvis det er bølger. Faller du uti, risikerer du å bli overkjørt, sier Magnus Von Porat Fiane, politibetjent på politibåten i Kristiansand.

Heller ikke politiet kan gjøre mer enn å snakke med båtførerene. For det er ikke ulovlig å kjøre med barn i baugen.

— Folk synes stort sett det er greit at vi henvender oss, men de er ikke alltid enige. Det er ikke ulovlig, så båtførerne vi stanser på grunn av dette får ikke noen reaksjoner. Dette handler mer om sunn fornuft, sier Von Porat Fiane.