KRISTIANSAND: — Smak, da vel, lokker Ine Kristine Gundersen.
— Kan jeg kjøre bil etterpå?
— Selvfølgelig. Du vil ikke kjenne antydning til gjærsmak.
Så sant, så sant. Det er fortsatt utmerket, syltetøyet Anne Haave fra Bygland hermetiserte en gang tidlig på 1980-tallet,
Datostempling
I seg selv et tankekors.
For sist jeg kikket på syltetøy i butikken, varslet datostemplingen siste forbruksdag i februar 2014. Anne fra Bygland, som regel kalt Vesla, ville nok ha fnyst av den slags.
Det gjør i alle fall svigerdatteren, Ine Kristine Gundersen.
Hun fant syltetøyklenodiet da hun jaktet på norgesglass som nå er på mote igjen.
— Lokket satt inderlig fast. Ikke så rart, det ble jo skrudd på for ganske lenge siden.
Appetitt
Så ankommer Martin, en seks år gammel sønn i huset som satser på å bli Start-spiller.
Martin er sulten, smører ei brødskive og dekker grundig til med bestemors plommesyltetøy.
— Godt, sier Martin.
Bare så synd, da, at det bare var dette ene syltetøyfylte glasset som sto igjen etter Anne Haave, som døde i 1993. Hun laget forresten mer enn plommesyltetøy.
— Mor utnyttet alt mulig. Hun la også vin av alt mulig, til og med av løvetann, opplyser Per Haave.
Men vin etter Anne Haave ble hoffets utsendte heldigvis ikke tilbudt.