FNYSER: Ine Kristine Gundersen har lite til overs for datostempling på syltetøy. Hermetiseres det riktig, kan det holde seg i årevis. Foto: Lars Hollerud
SIKRINGSKOST: Martin Gundersen skal bli god Start-spiller og trenger derfor ordentlig mat. Foto: Lars Hollerud
EN MESTER: Kvinnen som virkelig kunne sylte, het Anne Haave, ble som regel kalt Vesla, og var gift med Sigmund fra Aakhus. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: — Smak, da vel, lokker Ine Kristine Gundersen.

— Kan jeg kjøre bil etterpå?

— Selvfølgelig. Du vil ikke kjenne antydning til gjærsmak.

Så sant, så sant. Det er fortsatt utmerket, syltetøyet Anne Haave fra Bygland hermetiserte en gang tidlig på 1980-tallet,

Datostempling

I seg selv et tankekors.

For sist jeg kikket på syltetøy i butikken, varslet datostemplingen siste forbruksdag i februar 2014. Anne fra Bygland, som regel kalt Vesla, ville nok ha fnyst av den slags.

Det gjør i alle fall svigerdatteren, Ine Kristine Gundersen.

Hun fant syltetøyklenodiet da hun jaktet på norgesglass som nå er på mote igjen.

— Lokket satt inderlig fast. Ikke så rart, det ble jo skrudd på for ganske lenge siden.

Appetitt

Så ankommer Martin, en seks år gammel sønn i huset som satser på å bli Start-spiller.

Martin er sulten, smører ei brødskive og dekker grundig til med bestemors plommesyltetøy.

— Godt, sier Martin.

Bare så synd, da, at det bare var dette ene syltetøyfylte glasset som sto igjen etter Anne Haave, som døde i 1993. Hun laget forresten mer enn plommesyltetøy.

— Mor utnyttet alt mulig. Hun la også vin av alt mulig, til og med av løvetann, opplyser Per Haave.

Men vin etter Anne Haave ble hoffets utsendte heldigvis ikke tilbudt.