— NAV har et system som er bygd opp rundt et A4-ark, og passer alt rundt det, er det greit. Men med en gang man ikke har en A4-situasjon blir det vanskelig, sier Vegard Lefstad Kvam.

Musikeren er ansatt i to kulturskoler, Kick scene og sitt eget produksjonsfirma, med til sammen 100 prosent stilling. I juli i fjor ble han pappa til vesle Mio, og han ønsker mer tid sammen med sønnen.

Vegard Lefstad Kvam vil gjerne være hjemme med sønnen Mio (9 måneder) en dag i uka, men lovverket gjør det vanskelig for musikeren. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Jeg søkte om å få permisjon en dag i uka slik at det bare vil påvirke en arbeidsgiver. Jeg arbeider stort sett kveldstid, og som selvstendig næringsdrivende kan jeg ikke ta fri fra kundene mine over flere uker, sier han.

Kun en av gangen

Folketrygdloven sier at hver av foreldrene kun kan inngå avtale med én arbeidsgiver av gangen. Det innebærer også at han ikke kan arbeide for de andre arbeidsgiverne så lenge han mottar permisjon.

— Jeg kjente til reglene på forhånd, og visste at det kom til å bli en kamp. Men at det skulle bli så vanskelig hadde jeg ikke trodd, sier Lefstad Kvam.

NAV har kommet med flere forslag til mulige løsninger. Blant annet foreslår de at han enten tar ut 100 prosent fedrekvote fra alle arbeidsplassene, utsetter fedrekvoten, eller permitterer seg fra tre arbeidsgivere og henter ut fedrekvote fra den siste.

— De sier de vil prøve å hjelpe så mye som mulig, men problemet er at forslagene de kommer med ikke kan brukes. De vil at jeg skal gå fra 100 prosent til 30 prosent stilling, og det har jeg ikke råd eller mulighet til, sier Lefstad Kvam.

- For lite smidige regler

Avdelingsdirektør i NAV Forvaltning Vest-Agder, Ingrid Stuve Sæverud, innrømmer at Lefstad Kvams sak er komplisert.

— Vi har stor forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for ham. Vi er enige i at reglene er for lite smidige, men det er politisk ledelse i departementet som kan foreta endringer i reglene, sier hun.

Vil dere se på nye løsninger som er mer gunstige for Lefstad Kvam?

— Vi har foreslått fem ulike ordninger for ham, som alle er innenfor det regelverket vi må følge. Vi har ikke anledning til å gå utenfor regelverket, sier Stuve Sæverud.

Tar hensyn til regelverket

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet ønsker ikke å kommentere Lefstad Kvams sak, men sier i et skriftlig svar til Fædrelandsvennen at regelverket slik det er i dag åpner for gradert uttak av foreldrepenger:

«I forarbeidene til bestemmelsen er dette begrunnet slik: Av hensyn til administreringen av regelverket, foreslår departementet dessuten at hver av foreldrene bare skal kunne basere en ordning med gradert uttak på avtale med en arbeidsgiver av gangen.»

Om regelverket er modent for utskiftning vil departementet derimot ikke uttale seg om.

Lefstad Kvam føler seg urettferdig behandlet av NAV.

— Det kan ikke være slik at du med 100 prosent stilling for én arbeidsgiver skal kunne ta ut permisjon uten problemer, mens det nesten er umulig for meg som har 100 prosent stilling fordelt på fire arbeidsgivere, sier en oppgitt Lefstad Kvam.

  • NAV har et system som er bygd opp rundt et A4-ark, og passer alt rundt det, er det greit.