Tor S. Utsogn, Frps gruppeleder, har sett nok på Sømstranda. Han er skeptisk til å videreføre avtalen med Sørlandet Naturistforening. Foto: Erling S. Hægeland

— Jeg har ikke noe mot naturister og Sørlandets Naturistforening. Men de har ikke forvaltet leieavtalen om fristranden ved Sømstranda godt nok. Lenge trodde jeg ikke det var så ille der ute, inntil jeg befarte området selv, sier Frps gruppeleder i Kristiansand, Tor S. Utsogn.

Tor S. Utsogn, Frps gruppeleder, har sett nok på Sømstranda. Han er skeptisk til å videreføre avtalen med Sørlandet Naturistforening. Foto: Erling S. Hægeland

— Jeg så en del tørkepapir og andre hjelpemidler som menn bruker når de har sex med andre menn. Det lå som søppel ved parkeringsplassen. Vi kan bare ikke ha det sånn, sier han og varsler at han personlig gjerne skulle sett at andre aktører overtok ansvaret for området.

Utsogn presiserer at saken ikke er endelig diskutert i Frp ennå.

Denne høyden mellom fristranda til naturistene og den kjente Sømstranda er stadig åsted for ymse aktiviteter, ifølge naboene. Trond Johanson fra parkvesenet nærmest og naturistforeningens "vaktmester" Stein Helge Johansen ved siden av under befaringen i oktober. Nå skal saken avgjøres Foto: Vegard Damsgaard
Sømstranda er Kristiansands eneste fristrand. Den andre naturiststranden er i Høvåg, i Lillesand kommune Foto: Kjetil Reite
KrFs Grete Kvelland Skaara er også skeptisk til å videreføre avtalen med Sørlandet Naturistforening.

Administrasjonen i kommunen skal være positiv til en ny tiårs leieavtale med Sørlandets naturistforening, og mener det ikke er sammenheng mellom naturistene og cruising-trafikken i området. Derfor er Utsogn glad for at Vidar Kleppe nå bringer saken inn før bystyret gjennom en interpellasjon

— Sex og blotting

— Det har beviseligalt for lengehar foregått sex mellom menn i busker og kratt og åpnelys blotting ved Sømstranda. Derfor vil jeg at spørsmålet om ny leieavtale til naturistene behandles av byensøverste politiske folkevalgte organ, sier Kleppe.

Også i KrF er skepsisen betydelig mot forholdene ved Sømstranda.

— Vi har ikke diskutert saken, men jeg er skeptisk. Det foregår en del spesiell aktivitet der ute, sex-ting og sånn. Jeg forstår godt at Kleppe vil ha saken til bystyret, der han selv sitter, men Sømstranda kommer opp i byutviklingsstyret i neste møte eller møtet etter der. Det blir politikerne som avgjør denne saken uansett, sier gruppeleder i KrF Grete Kvelland Skaara.

Høyres gruppeleder, Hans Otto Lund, sier han ikke har konkludert og at partiet ikke har konkludert. Lund kjører forbi stranda daglig.

— Vi bør ha ei fristrand i kommunen. Naturistene hadde Gleodden, og måtte flytte til Sømstranda. Samtidig er det en del som ikke er greit der ute, sier Lund.

Diskusjonen om hva som foregår ved Sømstranda har pågått i årevis, og har til og med resultert i VG- og TV 2-reportasjer. I 2008 ble vegetasjonen barbert og det ble satt opp fysiske skiller. Ifølge velforeningen i området hjalp ikke dette. Velforeningen mener friområdene ved Sømstranda blir brukt mindre enn før, fordi synlig sexaktivitet fremkaller ubehag og frykt blant barn og voksne.

Føler naturistene får skylda

I høst var kommunen på befaring. Da mente Elgstien Velforening at naturistene som leietakere har misbrukt sin sjanse, siden de ikke griper fatt og får slutt på uønsket atferd. - Denne aktiviteten har fått lov til å leve sitt eget liv, sa leder Marianne Dahl.

Styrelederen i Sørlandets Naturistforening, Kari Jamne Heldal, svarte den gang at hun ikke har observert sex-aktivitet

— Dette er ikke noe problem for oss, men det er et problem hvis beboere klager og gir oss skylden, sa Heldal, som ønsker å beholde fristranda.