Espen Solum, eiendomsmegler og leder for Huseiernes Landsforbund. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Ingen tør si det, og jeg er lei av kolleger som snakker om kortvarig dupp i markedet og kresne kjøpere som kun bruker mer tid på å bestemme seg.- Sannheten er at mange eiendommer i skjærgården er ned 40-50 prosent og markedet er steindødt, sier eiendomsmegler Espen Solum, som også er distriktsleder for Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder.

— Slike fall så vi ikke under finanskrisen engang, sier Solum, som mener skjærgården «utkonkurreres» av en rekke årsaker.

Advarsel i 225.000 eksemplarer

I et tre siders stort oppslag i Hus & Bolig (Huseiernes landsforbunds eget tidskrift som går til 225.000 norske husstander) er budskapet:

«Hytte på Sørlandet - Nei takk». Reportasjen hvor Solum er hovedkilde, har ti advarsler eller årsaker til hvorfor folk velger bort hytte ved sjøen i sør.

— Elendig reklame for Sørlandet, men vi peker på viktige årsaker. Trygve Hegnar sa en gang at ingen har ødelagt det norske hyttemarkedet som Bjørn Kjos, grunnet hans billige flybilletter til solsikre steder lenger sør. Det er dobbelt riktig for Sørlandet, sier Solum.

Han tenker da på politikere og lovverk som han mener konkurrerer hyttene i vår landsdel ekstra ut av markedet, fordi det er for mange hindringer for eiere som ønsker å følge med i tiden.

Han viser til økt eiendomsskatt, skattetakster satt da markedet var på topp, problemer med å få lov å bygge ut og modernisere i strandsonen, problemer med adkomst og alt annet det må søkes politisk godkjenning for.

- Omtrent helt dødt

— Ingen lurer markedet. Vi kan ikke øke prisen, regulere alt og så tro at moderne norske familier fremdeles skal flomme til Sørlandskysten. Vi taper for Tyrkia, Frankrike og Spania. Markedet vil trolig aldri bli som det var, sier Solum, som etterlyser debatt om hva svikten i hyttemarkedet betyr for Sørlandet.

— Vi trenger en skikkelig analyse. Hva er den økonomiske effekten av skjærgårdens hytter, hva betyr landstedene for resten av økonomien og hva bør gjøres for å sikre vekst og konkurransekraft i fremtiden? Siden i fjor har markedet vært omtrent helt dødt, sier Solum.

Han tror perlene alltid vil ha kjøpere, men mener den jevne skjærgårdshytta ikke er attraktiv nok, og at markedet for disse vil fortsette å flate ut.

- Jeg er helt uenig

Ordfører i Lillesand, Arne Thomassen mener Solum reiser en viktig debatt.

— Men jeg er helt uenig med ham. Vi har 1900 hytter i Lillesand, og flere hundre søknader om nye. Vi legger til rette for vann og kloakk og regulerer områder hvor folk kan kjøpe høy komfort for to, tre millioner kroner. Hyttene i skjærgården har enorm betydning økonomisk og sysselsettingsmessig for lokalsamfunnet.

— Vi må helt klart tenke på hvordan vi skal møte konkurransen fra billigturer til utlandet. Men det gjør vi. Folk får stadig mer penger. Befolkningen øker. Det vil alltid være mange som vil ha hytte på Sørlandet, sier Lillesand-ordføreren.

- Slett ikke så mørkt

Gustav J. Sædberg hos meglerhuset Sædberg Foto: Erling S. Hægeland

— Espen Solum jobber ikke i fritidsmarkedet til daglig, og jeg synes det er merkelig å snakke om svikt i markedet nå som vi skal innlede sesongen, sier Gustav J. Sædberg i Meglerhuset Sædberg, og viser til at det først er i juni man får eksakte tall for hyttemarkedet siste 12 måneder.Han mener hyttemarkedet ved sjøen på Sørlandet står foran ny oppgang.

— Det er trygghet for rente. Boligmarkedet bedres. Vi har allerede merket økt interesse, og er i gang med å legge eiendommer ut i markedet, sier Sædberg.

Dag Thomassen hos Sørmegleren. Foto: Roald Ankersen

— Flere sørlendinger kjøper hytte i egen skjærgård. Dessuten kjøper rogalendingene lenger og lenger øst. Vi tror denne sommeren blir god, etter et tøft fjorår, sier han.Markedssjef Dag Thomassen i Sørmegleren sier dette:

— Flere kjøper eiendom i utlandet, og det betyr selvsagt noe. Men det er ingenting som hytte i skjærgården på Sørlandet, som kan brukes hver helg, sier han.