Mannen erkjenner ikke straffskyld.

— Han er innstilt på at svare på alle spørsmål Kripos måtte ha for å klarere ham ut av saken, sier hans forsvarer Svein Kjetil Stallemo til Fædrelandsvennen.

Fengslet i fire uker

Det er første gang at norsk politi har siktet noen for forbrytelser begått i Afghanistan. Mannen i 50-årene er norsk statsborger, og har i flere år bodd på Sørlandet etter at han dro fra hjemlandet.

— Tirsdag pågrep vi en person, opprinnelig fra Afghanistan, som er siktet for drap begått under den væpnede konflikten på 1990-tallet i Afghanistan, sier politiadvokat Per J. Zimmer i Kripos til Fædrelandsvennen.

Han sier etterforskningen er i en tidlig fase, og vil ikke si hva siktelsen bygger på eller hva som er grunnlaget for den.

— Det er ting vi må få lov til å komme tilbake til. Det er stor fare for at bevis vil forspilles hvis for mye slipper ut, sier Zimmer.

Politiadvokaten vil på nåværende tidspunkt heller ikke gå inn på hva som utløste etterforskningen av mannen.

— Men Kripos har et eget team som jobber opp mot denne type saker, sier han.

I Kristiansand tingrett onsdag ble mannen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud begrunnet med faren for at han kan forsøke å påvirke vitner.

Drap og krigsforbrytelser

Den sørlandsbosatte mannen er siktet for drap etter norsk straffelovgivning.

— Det er slik at vi har lagt til grunn at det foregikk en intern væpnet konflikt i Afghanistan på denne tiden, slik at de handlingene han er siktet for vil være å anse som krigsforbrytelser. Men etter norsk rett har vi kun den type bestemmelser for handlinger begått etter mars 2008. Derfor lyder siktelsen på regulære drap, sier Zimmer.

— Hvor mange drap?

— Det kan jeg ikke kommentere.

Leder for etterretningen

Ifølge fengslingskjennelsen har mannen jobbet med politi- og etterretningsoppgaver og har vært leder for en etterretningsavdeling i et politisk parti i Afghanistan.

Han har kun forklart seg om avhør av 15-20 personer ved én anledning. Men politiet har opplysninger som tyder klart på en mer aktiv rolle ved avhør enn han selv har forklart.

«Det foreligger videre mer generell informasjon om grove forbrytelser begått av personer med tilknytning til nevnte parti i den aktuelle tidsperioden, herunder drap», står det i kjennelsen.

Politiet har også helt konkrete opplysninger om at mannen har forholdt seg som i siktelsen.

Får ikke innsyn

Tingretten avslo onsdag hans begjæring om innsyn i sakens dokumenter, og forsvareren vurderer nå en anke.

— Han har kun fått opplyst at siktelsen knyttes til hans rolle i en taliban-fiendtlig organisasjon, og er ellers kun forelagt faktaopplysninger om Afghanistans historie som er allment kjent. I en sak som denne er det urovekkende at han ikke får begrunnelsen til at det foreligger en mistanke til ham, sier Stallemo til Fædrelandsvennen.

Politiadvokat Per J. Zimmer understreker følgende:

— Vi befinner oss kun på stadiet for skjellig grunn til mistanke, og det er på ingen måte gitt at denne saken kommer til å ende for en norsk domstol. Det må tiden vise, sier Zimmer