— De blir nærmest oppdratt til å gå på Nav, noe som er ille, sier Berg.

Les mer:

— Jeg har hatt barnebarn, foreldre og bestemor fra samme familie hos meg. De unge i slike familier vet ikke om noen annen løsning. Dette må vi få satt en stopper for, slår enhetslederen fast.

40 unge på sosialhjelp

I 2014 fikk 40 unge under 24 år i kommunen sosialhjelp, i varierende grad, altså en eller flere ganger i løpet av året. Det er veldig mye, ifølge Berg.

Kristin Hovda Strømme (t.v.) og Anette Berg fra Nav Søgne orienterte onsdag formannskapet i Søgne om at urovekkende mange unge i Søgne er uføre eller mottar sosialhjelp. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Opplysningene kom fram da Nav-lederen onsdag orienterte politikerne i formannskapet om fattigdomsproblematikken blant ungdom i kommunen.Berg er ikke i tvil om hvor løsningen ligger:

Nav kan ikke redde tallene for kommunen alene, vi trenger et bredt samarbeid.

— Utdanning, det er den aller viktigste enkeltfaktoren for å bryte det sosiale mønsteret, sier hun.

Også uføretallene for de unge er urovekkende: Der ligger Søgne blant fire på topp i fylket, per 30. september 2014. Kristiansand, som den største byen har flest, deretter Mandal, Vennesla, Flekkefjord og Søgne.

Mange unge uføre

I alt går 29 personer under 29 år på uføretrygd i Søgne. Fem av dem er 18-19 år, sju er mellom 20 og 24 år, mens 17 er i alderen 25 til 29 år.

— Det er mye, og ille, fordi de er på starten av yrkeskarrieren. Nav kan ikke redde tallene for kommunen alene, vi trenger et bredt samarbeid, med kommunen, skolen, foreldre, ja, helt ned på barnehagenivå, sier Berg.

I oktober i fjor besøkte rekrutteringsrådgiver Espen Øen og avdelingsleder Kristin Hovda Strømme fra Nav tiende klasse på Tinntjønn skole, for å realitetsorientere de unge om arbeidslivet. Foto: Tore André Baardsen

På spørsmål fra Torfinn Kleivset (KrF) om årsaken til at så mange unge er uføre, svarer Berg at det er mye psykiatri, men også mentale diagnoser eller ulike funksjonshemminger.Ordfører Åse Severinsen (H) sier at både sosial— og uføretallene tegner et alvorlig og utfordrende bilde for kommunen.

— Det gjør meg bekymret at unge mennesker blir tilskuere til og ikke deltakere i det vanlige livet, sier hun.

Flere skolebesøk

Nav-lederen har en målsetting om at fjorårets skolebesøk i tiende trinn på Tangvall og Tinntjønn skole vil bli årlige. Der fikk ungdommene en realitetsorientering om arbeidslivet og ble advart mot «naving».

Siden har Nav også innledet et fast samarbeid med Søgne videregående skole for å hindre dropouts.

Noen sitter hjemme hos foreldrene i mange år, uten å gjøre noe.

Nav-lederen ser behov for å være mer inne på ungdomsskolene for å informere og forebygge «Nav-karrierer».

— En fast time i uka er aktuelt, og vi ser også for oss å etablere egne kontor der, sier Berg.

Blant andre forbyggende tiltak er at to veiledere på Nav har sterkt fokus på jobb/aktivitet når brukere søker sosialhjelp. De har også to rekrutteringsrådgivere og halvårlige møter med politiet i Søgne og Songdalen der utfordringsbildet tas opp.

Mørketall

Som et lyspunkt nevner Nav-lederen arbeid for sosialhjelp, som ble satt i system fra februar 2013, og som fungerer bra. Her er det blant annet et godt samarbeid med kommunale etater som gir folk en viktig ny sjanse i arbeidslivet. Per i dag gjelder dette 22 personer.

Kristin Hovda Strømme, fagansvarlig sosiale tjenester i Nav Søgne, kjenner ikke det totale omfanget av unge som faller utenfor skole og arbeidsliv i kommunen. -Noen sitter bare hjemme, men vi kommer ikke i posisjon til å hjelpe dem. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Men selv om Nav har god oversikt over unge uføre, sosialhjelpsmottakere og de på tiltak, viser ikke det hele bildet. Kristin Hovda Strømme, fagansvarlig sosiale tjenester Nav Søgne, bekymrer seg over mørketallene.— Noen sitter hjemme hos foreldrene i mange år, uten å gjøre noe. Da er det en tung vei tilbake til samfunnet. Hvor mange de er, vet vi ikke. Det vil si jeg vet om noen av dem, men kan ikke bare dra hjem og hente dem. Det er utfordrende fordi vi ikke kommer i posisjon til å hjelpe dem, sier Hovda Strømme.