Dette viser dokumenter fra Mattilsynet, som skriver at det var garneriets egne ansatte som varslet tilsynet.

— Vi var heldige å få synlige symptomer mens plantene var hos oss. Vi klarte å isolere dem hos oss, og har sanert dem uten at andre planter er smittet, sier Knut Espevig, ansvarlig for internkontrollen for plantehelse ved gartneriet.

Det var ifølge Espevig i januar at kontrollene ved gartneriet viste mistenkelige funn fra småplanter av typen Senecio "Senetti"-hybrider. 30. januar ble funnet meldt til Mattilsynet. Gartneriet sendte prøver til Bioforsk, som dagen etterpå påviste smitte av typen tospovirus.

Småplantene ble produsert på grunnlag av urota stiklinger fra en produsent i Nederland, ifølge Mattilsynet.

Oppdaget i fjor

Også i april i fjor ble viruset oppdaget i den samme plantetypen fra samme gartneri. Men den gang ble ikke viruset oppdaget ved gartneriets internkontroll, og ble derfor levert til 76 importgartnerier over hele landet. Mottakerne har fått forbud mot å omsette planter som anses som smittet, pålegg om destruksjon av denne typen hybrider levert fra Grimstad-gartneriet, samt pålegg om kjemisk bekjempelse og rengjøring.

— Sertifikatene vi får, går gode for at stiklingene er rene, men likevel blir det tatt ekstra prøver. Prøvene i fjor klarte ikke å påvise smitte, sier Espevig.

— Smitten ble først oppdaget flere uker etter at mottakeren hadde mottatt plantene, sier Espevig, som legger til at gartneriet da bisto Mattilsynet med kundelister, informasjon og å melde ifra til kundene.

Fornøyd

Knut Espevig er fornøyd med at internkontrollen i år klarte å påvise smitten.

— På den måten ble ikke plantene spredd til andre, sier han.

Gartneriet ønsker nå å ta grep for å hindre smitteepisoder framtida, og vil avslutte importen av plantetypen hvor viruset har blitt påvist det siste året.

— Neste år vil vi bygge opp norske morplanter, som bygges opp av et materiale som er garantert rent. Plantene kommer da inn på glass rett fra laboratoriet, forklarer Espevig.

J. Kristiansen Gartneri AS opplyser at de fakturerer for 7 millioner enheter i året.

Slik ser viruset ut i Senecio som er angrepet. Foto: Privat
Slik ser Senecio ut når den er i full blomst. Foto: Privat