Skuddet traff her på bilens bakskjerm. Skuddet falt mens 40-åringen satt i førersetet og snakket med en mann som bor i nærheten av Mjåland. Mannen sto da sammen med sin to år gamle sønn, noe påtalemyndigheten mener er ekstra skjerpende i saken. Foto: Erlend Olsbu

— Rettspraksis tilsier at straffen bør være på ett år og tre måneder. Tre måneder av straffen gjøres betinget, sier aktor Hellek Rue til Fædrelandsvennen.

Fredag ble rettssaken mot 50 år gamle Helge Mjåland fra Marnardal avsluttet. 50-åringen er tiltalt for drapstrusler, vold og uforsiktig omgang med skytevåpen etter en skyteepisode i Marnardal i juni 2012. — Det handler om en legemsfornærmelse under skjerpende omstendigheter. Han har truet med å drepe og har skutt mot en bil hvor det sto folk i nærheten, sier Rue.

- Ble drapstruet

Aktor Hellek Rue (t.v.) la fredag ned påstand om ett års ubetinget fengsel for Helge Mjåland (t.h.). Forsvarer Kjell Myrland (i bakgrunnen) mener klienten må frifinnes, ettersom han handlet i nødverge. Foto: Erlend Olsbu

Mjåland mener at han handlet i nødverge. Han hevder at han og familien er blitt truet flere ganger av den 40 år gamle mannen som har ei hytte i nærheten av Mjålands bolig på Fidje. Mjålands forsvarer, Kjell Myrland, la derfor ned påstand om full frifinnelse.— Vi vet at han har truet med å drepe Mjåland og hans familie, sa Myrland i sin prosedyre.

Helgen før skyteepisoden ble 40-åringen pågrepet av politiet, etter at Mjåland meldte fra om drapstrusler 40-åringen skal ha fremsatt. Mjålands forsvarer mener derfor at familien hadde grunn til å frykte mannen.

— De var skyld i at han ble pågrepet. Han hadde derfor et hevnmotiv. Når de forsto at han var på frifot fryktet de at han kunne gjøre alvor av truslene, sa Myrland.

Ifølge Mjåland og samboeren sto 40-åringen i nærheten av huset og ropte og skrek. Mjåland mente at nok var nok og tok med seg rifla for å lete etter mannen.

- Var ingen trussel

Aktor Hellek Rue mener at det ikke forelå noen reell trusselsituasjon og at Mjåland derfor ikke handlet i nødverge.— Nødverge er når du hindrer en direkte trussel om vold. På det aktuelle tidspunktet forelå det ingen trussel, sier Rue.

Den fornærmede 40-åringen benekter at han har truet Mjåland og familien. Dagen han ble beskutt kjørte han rundt i området for å lete etter hunden sin. Skuddet falt da 40-åringen satt i bilen og snakket med en annen nabo, som bor rundt 300-400 meter fra Mjålands bolig på Fidje.

— Han spurte om jeg hadde sett hunden hans. Jeg sto like ved bilen da jeg hørte smellet. Sønnen min på to og et halvt år sto like ved siden av meg, sier naboen, som forklarte seg om hendelsen i retten torsdag.

Mannen løp fra stedet sammen med samboeren og parets to barn. Han så dermed ikke hva som skjedde etterpå. Mjåland har forklart at han kun skjøt for at 40-åringen ikke skulle stikke av. Etterpå slo han til 40-åringen i hodet, før han slo flere ganger i bilen med en hammer.

- Lovlig pågripelse

Ifølge påtalemyndigheten rettet Mjåland den ladde riflen mot hodet til 40-åringen, som har forklart at han ble bedt om å legge seg på asfalten slik at Mjåland kunne skyte ham.

Forsvarer Kjell Myrland mener Mjåland foretok en lovlig pågripelse av 40-åringen.

— Han ville holde ham i ro til politiet kunne ta hånd om ham. Mjåland er en dyktig skytter og kunne drept ham hvis han ville, sa Myrland.

Dom i saken faller om cirka en uke.