Det sier Ivelands ordfører Gro Anita Mykjåland (Sp) som på Sørlandstinget fredag lanserte ideen om en regional tenketank som kan legge premisser for den forestående kommunereformen.

I den tenker hun seg én representant fra hvert av de fem regionrådene i Agder, begge fylkesmennene, representanter fra KS og fra universitetsmiljøet.

— Daglig opplever vi at avisene presenterer mulige kart for de nye kommunegrensene. Vi må få fokus vekk fra disse kartene, og over på hvilke tjenester vi skal tilby innbyggerne i fremtiden, sier hun til Fædrelandsvennen.

Hun ønsker ikke å sitte stille og vente på at kommunalminister Jan Tore Sanners ekspertutvalg skal legge premisser for en kommunereform som skal redusere dagens 428 kommuner til et ukjent antall.

— Vi må ta regi

— Jeg ønsker at landsdelen skal begynne å tenke selv og tenke sammen, uavhengig av sentrale myndigheter. Vi er ekspertene på denne landsdelen, og vi må ta regi, sier hun.

Regionleder Jan Inge Tungesvik i KS Agder, snappet umiddelbart opp ideen:

— Dette skal jeg ta med meg inn i KS-styret mandag. Det er et veldig positivt initiativ, sier han til Fædrelandsvennen.

Også Aust-Agders fylkesordfører Bjørgulv S. Lund (H) hilser ideen hjertelig velkommen, mens stortingsrepresentant Freddy de Reuter (Ap) er skeptisk:

— Dette er en politisk debatt, og her må politikerne ta ansvar. Vi får bruke de systemene vi har, mener han.

Venneslas ordfører Torhild Bransdal (KrF), som sitter i referansegruppen for Jan Tore Sanners ekspertutvalg som skal levere sin første delrapport 24. mars, er usikker:

— Jeg deler grunnvisjonen, men jeg lurer litt på involveringen, sier hun.

Verkebyll

Mandals ordfører Tore Askildsen (KrF) er positiv:

— Det er absolutt på tide at vi begynner å tenke litt sammen slik at vi kan legge noen premisser, sier han.

Askildsen var også en av flere som i debatten pirket bort i verkebyllen som hviler over hele reformen, nemlig hva som skal skje med fylkeskommunen. Det er ikke flertall på Stortinget for å fjerne den, og dermed er den et uløst problem.— Vi må gjøre noe med det regionale nivået, hvis ikke blir reformen en bastard. Gjør vi ikke dette på en skikkelig måte, blir det verken fugl eller fisk, sa han.

Ingen grenser

— Dessuten må vi slutte å snakke om kommunesammenslåing, og heller bruke ordet «ny kommunestruktur». Vi må se på tvers av de eksisterende kommunegrensene for å se hvordan Agder kan se ut for å bli en offensiv region.

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H) i Lindenes valgte også en offensiv innfallsvinkel:

— Det er viktig å være innovativ og tørre å se framover. Ungdom er fremtidsrettet, og hvis dere spør ungdommen er det ingen som ser grenser verken over eller under vann. Det viktige er å gi innbyggerne gode tjenester. Og hvis vi med denne reformen kan gi bedre tjenester, er det en viktig reform, sa hun.