— Du er fylkesleder i Aust-Agder Ap, kommer fra Eydehavn og bor i Bykle. Bare for å plassere deg med en gang: hva synes du om Freddy de Ruiter og hans kall?

— Jeg støtter Freddys og arendalittenes kamp for sykehus i Arendal. Det skulle bare mangle. Samtidig skal vi sette oss ned og ta en samtale om strategi. Ingen er tjent med at uenighet i én sak skal gå utover viktige ting vi er enige om. Vi skal ikke boikotte hverandre. Men...

- Du ble stille. Hva skulle du si?

— Rent helsemessig er det trist at fokus kun er på hvor ting skal ligge. Vi burde diskutert de prehospitale tilbudene mer. I påska ble minst to liv reddet fordi vi hadde legehelikopter på Hovden. Vi bør få en fast sesong-helikopterbase på Hovden. Den kan dekke store områder. Husk: Fra Bykle til sykehus er det godt over to timer i sykebil. Mellom Kristiansand og Arendal er det under én time. For oss er det like viktig at sykebilen har slag-scanning-utstyr som hvor slagenheten ligger.

- Er uenigheten i landsdelen Arendal eller Kristiansands skyld?

— Historisk har byene langs kysten konkurrert med hverandre. Samtidig må alle forstå og respektere at sykehus handler om trygghet, kompetansearbeidsplasser, identitet og mye mer enn bare helsepolitikk. Kysten kan med fordel se innover i landet. Neste uke skal vi ha nabomøte i Bykle. Da kommer Suldal fra Rogaland, Odda fra Hordaland og Vinje fra Telemark. Det vi har felles, kan vi samarbeide om i fjellregionen.

- Er sykehussaken ødeleggende for Agders vekst?

— Neida. Vi må bare lære oss å være uenige på Sørlandet. Vi kan godt være uenig om helsepolitikk, men samtidig stå sammen om at Vennesla skal få datalager og at E 39 skal bygges ut. Forskermiljøer, næringsliv, politikk. Alle må stå sammen om de store sakene. Vi må bli mye flinkere til å jobbe med det vi står sammen om.

- Hvordan vil Jonas Gahr Støre og de andre i Ap-ledelsen merke deg i sentralstyret?

— De skal høre om sørlandssakene selvsagt - og distriktene. «By og land - hand i hand» og «Ta hele Norge i bruk». Disse gode gamle Ap-slagordene må vi ta fram igjen og gjøre moderne politikk ut av. Skal jeg bli husket for noe, er det distriktskampen.

- Skal du ta opp dette på landsmøtet?

— Der skal jeg holde innlegg om kommunereform. Jeg skal snakke om frivillighet. Det må ikke bli som i Moland. 90 prosent av innbyggerne sa nei til Arendal i folkeavstemning, og makten valgte å se vekk fra avstemningen. Jeg tror ikke på denne reformen. Jeg er også godt fornøyd med to Agder-fylker. La oss samarbeide heller.

- Men du lanserte én kommune fra brygga i Kristiansand til Bjåen i fjor?

— Det var hvis sammenslåing tvinges på oss. Men helst vil jeg ha samarbeid og ha Bykle som egen kommune. Vi mister veldig mye demokrati med storkommuner.

- Hvordan da?

— I Bykle har vi fem partilister i år. For åtte år siden hadde vi åtte lister. Til 13 plasser i kommunestyret. Det er mangfold. Med én kommune kunne vi fort fått, eller i alle fall risikert å få, Valle-lista, Bykle-lista og Bygland-lista. Alle hadde tapt.

- Asylbarn blir hovedsak på landsmøtet?

— Ja, det er en viktig sak. Her er det ikke grunn til å være uklar. Norge og Ap bør være rausere. Barn som er født og oppvokst i Norge, skal ikke kastes ut. Ap bør endre politikk og ta til orde for en mer liberal politikk.

- Øvre Setesdal har ikke hatt stortingsrepresentant siden Osmund Faremo. Sikter du mot Løvebakken?

— Vi har kommunevalg i år. Det har all fokus. Blir jeg spurt om to år, avviser jeg ikke at jeg vil stille opp og forsøke.

- Du flytta til Bykle for å jobbe ett år som lærer. Familien ble forelsket i stedet, og du sa en gang at du pleide å gå mellom 1500 og 2000 kilometer på ski i året. Greier du fortsatt det som aktiv politiker?

— Nå kjører jeg 40.000 kilometer i året... Jeg har sluttet å skrive opp hver treningstur. Jeg blir bare skuffet. I stedet har jeg begynt med spinning og styrketrening. Jeg forsøker å få tid til fire økter i uka.

- Har du stemt noe annet enn Ap?

— Aldri, jeg er fra Eydehavn. Min far satt i kommunestyret i Moland og min mor var aktiv i AUF. Det kom naturlig, og det er jeg glad for.