— Normbeskjeden fra regjeringen er at vi skal være oss selv nok. Utenriksministerens passive holdning er også normgivende. Den fører til laber holdning i media og hos befolkningen for denne menneskelige katastrofen, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Vest-Agder Ap).

valg006_2.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Milliard

Hun mener at Brende snarest må finne en milliard kroner til Syria som en grei begynnelse. Hun ber regjeringen doble mottaket av flyktninger fra Syria fra 1000 til 2000. Når regjeringen går foran, kommer givergleden i folket etter, mener hun.

— Svenskene tar imot 15.000 syriske flyktninger, du er ikke veldig offensiv du heller?

— Alt må tilpasses mottakskapasiteten. Jeg sier 2000 i første omgang. Samtidig må vi bygge ut kapasitet og ta flere etter hvert. Dessverre vil tragedien i Syria vare lenge framover, og dessverre er hele Norge altfor passive i forhold til å hjelpe, sier Henriksen.

Henriksen har sendt et skriftlig spørsmål til utenriksministeren, hvor hun krever langt mer offensiv politikk overfor Syria-katastrofen.

— Jeg var i FN da den nye regjeringens budsjett kom, og der var folk fra mange land forbauset. De kuttet 25 mill i FNs matvareprogram, 50 mill i FNs utviklingsprogram. Heldigvis fikk stortingsflertallet inn midlene til FN igjen, sier Henriksen, som også oppfordrer Sørlandet om å engasjere seg.

Utfordrer sørlendingene

— Mer enn 120 000 mennesker er drept, 9 mill på flukt. 12 mill er rammet av verdens verste krig. 11.000 barn er drept siste tre år. Sørlandinger må på banen, de har et barmhjertig og solidarisk sinnelag, og jeg ber privatpersoner, skoler, kirkeledere og næringslivet i Kristiansand vise at de bryr seg og bidra med midler til denne forferdelige katastrofen, sier Henriksen.

— Ole Paus synger for Syria, men ingen lytter lenger. Det er tragisk, sier hun.

Pressevakten i Utenriksdepartementet opplyser at Utenriksministeren er i utlandet, og derfor ikke tilgjengelig for kommentarer til kritikken.

Høyres stortingsrepresentant Ingunn Foss sier Syria-konflikten har pågått lenge og den opprører alle.

— Jeg synes Henriksen går altfor langt i å gi Brende personlig ansvar for mye mer enn han kan ta ansvar for. Regjeringen vurderer hele tiden situasjonen, og så kan vi alltid diskutere om det gjøres nok, sier hun.