Det mener UiA-professor Dag Ingvar Jacobsen.

— Juridisk mener jeg det ligger klart innenfor habilitetsgrensen, under forutsetning at det ikke kommer opp nye opplysninger. Det er ikke nok å ha en posisjon, man skal også ha personlige interesser, og det er det vanskelig å se er knyttet til dette, uttaler statsviteren.

Teknisk direktør Ragnar Evensen uttaler seg under byutviklingsstyrets møte like etter befaringen ved Korsvikfjorden 14. november. Foto: Vegard Damsgaard

Fædrelandsvennen skrev mandag at Randesund Bydelsråd krever full stopp i behandlingen av NOVs gigantbygg på Støodden. De ber fylkets kontrollutvalg vurdere habiliteten ettersom fylkesrådmann Kristin Tofte Andresen er samboer med Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansand kommune.Kommunen behandler reguleringsplanen, mens fylkeskommunen som overordnet myndighet kan stoppe den.

— Ikke aktiv rolle

— Hvem av dem burde gjort hva, mener du?

— Teknisk direktør burde vurdert om andre skulle vært settesaksbehandler i hans sted, svarer instituttlederen ved UiA.

— Selv om det ikke er personlige interesser i bildet?

- Hvis man kan regne med denne type anklager, kan man tre ut av saksbehandlingen for å ha alt på det rene, sier UiA-professor Dag Ingvar Jacobsen. Foto: Tore Andre Baardsen

— Det er ikke sikkert de så for seg den sterke konflikten. Hvis man kan regne med denne type anklager, kan man tre ut av saksbehandlingen for å ha alt på det rene. Det er forskjell på hva som er habilt og klokt, sier Jacobsen.Da Andresen overtok rådmannsjobben etter statsråd Tine Sundtoft, fikk fylkesordføreren et advokatfirma til å foreta en generell habilitetsvurdering. Denne konkluderte med at hun normalt vil være habil i Kristiansand-saker.

Bydelsrådet begrunner anklagen med at Evensen "svært aktivt har engasjert seg i å fremme Støodden som et positivt prosjekt". Direktøren sa saken fra hans side er håndtert på vanlig måte.

— Det er først og fremst plan- og bygningssjefen som har frontet saken på befaring og folkemøter, sier Grete Kvelland Skaara (KrF), leder av byutviklingsstyret.

- Trekkes veldig langt

Plan- og bygningssjef Venke Moe avviser at det har vært hektisk møtevirksomhet eller andre unormale omstendigheter rundt saksbehandlingen.

— Det undrer meg at folk går så langt og tar den vinklingen. De burde undersøkt med fylkeskommunen først, sier hun.

Teknisk direktør har deltatt i tre møter med fylkeskommunen i løpet av desember og januar. Kommunens delegasjon telte fire personer, som i andre større plansaker.

— Teknisk direktør stiller i byutviklingsstyret og på befaringer. Dette er jo hans politiske organ. På lik linje med orienteringsmøtet om Marviksletta, stilte han under folkemøtet om Støodden, tilgjengelig for spørsmål i en sak av stor interesse, påpeker Moe.

Teknisk direktør Rangar Evensen i samtale med Dag-Runar Pedersen fra Randesund Bydelsråd under folkemøtet 16. januar. Foto: Reidar Kollstad

Onsdag behandler fylkespolitikerne i SAM-utvalget høringsuttalelsen for Støodden. Administrasjonen innstiller positivt.— Så lenge habilitetsbrevet ligger der, er ikke dette noe problem for min del. Vi vil behandle saken på vanlig måte, uttaler leder Kåre Glomsaker (Frp) etter et internt formøte mandag.

— Jeg synes kanskje dette trekkes veldig langt, for eksempel når man nevner at saksbehandler og fylkesrådmann er tremenninger, sier nestleder Harald Fauskanger Andersen (H).

Bestiller juridisk bistand

Leder av fylkets kontrollutvalg, Vidar Kleppe (Dem.), sier innspillet fra bydelsrådet tas på største alvor, og at alle fakta skal på bordet. Helst innen utvalgets neste møte, 20. februar.

— Det første vi gjør er å sende brev til Kristiansand kommune der vi ber om oversikt over møtene mellom dem og fylkeskommunen. Deretter kontakter vi advokatfirmaet Kluge, vedlegger klagen fra bydelsrådet og ber de som har beste innsikt ta hånd om saken, sier Kleppe.

Kluge har også tidligere vurdert habiliteten rundt samboerparet, da fylkesrådmannen ble ansatt. Konklusjonen var at inhabilitet "kan tenkes å oppstå helt unntaksvis, dersom Andresen eller Evensen har særlig sterke interesser i et bestemt utfall, og har engasjert seg betydelig utover det vanlige i saken. Videre kan inhabilitet tenkes å oppstå der sakens natur tilsier at det er særlig viktig med en nøytral behandling."