Ordfører Arvid Grundkjøn gratulerte Ascoud Tønnesen, og kunne fortelle at han som barn husker ham som søndagsskolelærer. Foto: Tore André Baardsen
Lørdag feiret Ascoud Tønnesen sin 100-årsdag sammen med blant andre barn, barnebarn og oldebarn. Foto: Tore André Baardsen
Ordfører Arvid Grundkjøn gratulerte Ascoud Tønnesen med 100-årsdagen. Foto: Tore André Baardsen

— Kongens senter pensjonistorkester la ned instrumentene for ett år siden, men det var jo gøy å komme sammen og spille igjen. Jeg var jo med i orkesteret i 24 år, sier Asgoud Tønnesen.

Lørdag feiret fire generasjoner familiens eldste på Hotel Norge. Jubilanten sto selv for underholdningen, da han spilte fiolin sammen med sine godt voksne strykerkamerater. Alle de gjenværende medlemmene i Kongens senter pensjonistorkester trakterer nemlig et strykeinstrument. Yngstemann Harald Sødal er med sine 75 år orkesterets ungdomsalibi.— Asgoud Tønnesen var en søyle i orkesteret, og det var en sann glede for oss andre å få spille sammen med ham på den store dagen, sier Tønnes Vesterhus (91).

Jubilanten har for øvrig spilt fiolin siden han var 10 år gammel.

Pensjonistorkesterets høydepunkt var da de spilte for hele kongefamilien og fikk applaus fra både Kongen, Dronningen og barna deres. Det var lenge før Mette Marit ble en del av Kongefamilien.

I god form

Ordfører Arvid Grundkjøn gratulerte Ascoud Tønnesen, og kunne fortelle at han som barn husker ham som søndagsskolelærer. Foto: Tore André Baardsen

Asgoud Tønnesen forteller at han startet fødselsdagen sin på lørdag med en halv time på romaskinen. Han mener det er viktig å holde seg i god fysisk form.Ordfører Arvid Grundekjøn overrakte blomster og bok fra kommunen, og la ikke skjul på at han var imponert over den spreke 100-åringen som fremdeles kjører bil. 100-åringen velger gjerne også trapper fremfor heis.

— Du er sprekere enn mange 70-åringer, og et forbilde for den nye folkehelsesatsingen, sa ordføreren som selv husker jubilanten som søndagsskolelærer på Grim.

KrF-veteran

Asgoud Tønnesen sto i 1951 på Avholdspartiets liste, som lokalt var forløperen til Kristelig Folkeparti. Han har også vært medlem av Kristiansand KrF siden lokallaget ble stiftet.

Da Asgoud Tønnesen pensjonerte seg som 75-åring, kunne han se tilbake på 55 år hos jernvarebutikken Einar Torjusen. Og selvsagt syklet han i alle år til og fra jobb.

Asgoud Tønnesen bor i dag i en aldersbolig, men bodde hjemme i sitt eget hus inntil for et par år siden.