— Klimapanelets temperaturmodeller feiler - punktum. Tar jeg munnen for full når jeg sier det slik?

Foran et tjuetalls kollegaer og studenter ved Universitetet i Agder (UiA), holdt Stein Bergsmark (70) onsdag sin nest siste forelesning som fysiker ved universitetets campus i Grimstad. Denne uka pensjonerer han seg.

Fysiker Stein Bergsmerk kom med kontroversielle påstander. Han hevder sola og andre naturlige variabler er faktorer som påvirker klimaet sterkest – ikke menneskeskapte CO2-utslipp. Foto: Kjartan Bjelland

Fysikeren, som frem til nylig har vært koordinator for studieprogrammet i fornybar energi, kunne servere kontroversielle påstander til de fremmøtte da han presenterte resultater fra de siste tre-fire årenes forskning:— Vi ser et økende sprik mellom klimapanelets temperaturkonklusjoner, og den reelle utviklingen i temperatur. Alle som støtter seg til denne kurven her, taper troverdighet, sier Bergsmark, og viser til en graf signert FNs Klimapanel (IPCC).

Naturlige variabler påvirker

Der klimapanelet har spådd at den globale temperaturen vil stige jevnt i takt med et økende CO2-nivå i atmosfæren, viser den reelle temperaturkurven at jorda derimot er inne i det Bergsmark betegner som en global varmepause. Sammenhengene mellom teori og observasjon er fraværende i IPCCs konklusjoner knyttet til temperatur, mener fysikeren.

Fysiker Stein Bergsmark (70) holdt onsdag sin nest siste forelesning som fysiker ved universitetets campus i Grimstad. Denne uka pensjonerer han seg. Foto: Kjartan Bjelland

— I perioden mellom 1998 og 2012 har vi sluppet ut åtte prosent mer CO2 enn tidligere. Dette har likevel ikke hatt noen effekt på temperaturen, og betyr at CO2 er en svak temperaturdriver, slår Bergsmark fast.Han mener at klimaforskere bør få øynene opp for at sola og andre naturlige variabler er faktorer som påvirker klimaet sterkest - ikke menneskeskapte CO2-utslipp.

— Før 1975 var det alminnelig antatt at sola var dominerende for temperaturen på jorda. Men så steg temperaturen, og CO2-utslippene fikk skylden. Sola ble glemt - men den er der. Erfaring viser at høy solaktivitet gir varmere perioder, mens lav solaktivtet gir kaldere perioder, sier Bergsmark.

Kritisk til konklusjonene

Reyn O’Born.

Blant forsamlingens lydhøre, var miljøforsker Reyn O’Born, som er stipendiat ved UiA. Han mener at CO2-utslipp er langt mer bekymringsfullt enn Bergsmarks forskning viser.— Uansett om han tar feil eller ikke, kommer det mange problemer med fossilt brennstoff som ikke er tatt med, og vi bør begrense bruken av disse. Jeg er uenig i det han sier om at klimaendringene ikke er alvorlige. Ser vi fra 1999 og fram til i dag, ser vi et mønster som sier at temperaturen stiger, sier O’Born.

Norske utslipp påvirker lite

Bergsmark poengterer at kun fire prosent av CO2-nivået i atmosfæren er menneskeskapt - 0,06 prosent av CO2 i atmosfæren kommer fra norske utslipp. Han mener at miljøtiltak som elbilincentiver og subsidier til sol- og vindprosjekter, er unyttige og ulønnsomme i et klimaperspektiv.

— All CO2 i atmosfæren fordeles globalt. Hva Norge gjør har i realiteten ingen virkning globalt. En myk overgang til fossilfri energi er nødvendig på lang sikt, men vi har ikke hastverk. I det grønne skiftet bør vi ikke bygge ned vår olje- og gassutvinning unødig, sier Bergsmark.