Fullriggeren Sørlandet setter kursen hjem etter nesten tre års fravær, og ordføreren forventer mye folk på kaia. Det var det også da skipet i fjor besøkte USA og Canada, her fra oppholdet i Chicago. Foto: Sture Erichsen

— Jeg gikk ut av landsmøtedelegasjonen da det ble klart at kronprinsesse Mette-Marit og danske kronprinsesse Mary skulle komme til Kristiansand 9. mai, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

Og som om ikke et dobbelt prinsessebesøk skulle være nok, har attpåtil fullriggeren Sørlandet meldt sin ankomst til hjembyen 10. mai, etter tre års fravær. Da ble det simpelthen ikke mulig for ordføreren å prioritere en helg innelåst på Gardermoen i partiets tjeneste.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Får klare seg

— Jeg har gledet landsmøtet med mine store taler og friske synspunkter tidligere, så denne gangen får de klare seg uten meg, humrer Arvid Grundekjøn, og ser fram til en stor helg i Kristiansand.

— På det forrige landsmøtet satt jeg i redaksjonskomiteen, men i år hadde jeg ingen spesiell rolle bortsett fra å sitte i valgkomiteen til sentralstyret. Vi har allerede avgitt vår innstilling, så den jobben er gjort. I og med at min rolle da ikke er så kritisk, må jeg veie den opp mot ordførerens representasjonsoppgaver, legger han til.

— Synes du det er viktigere å ta imot prinsesser enn å være med på å forme Høyres politikk?

— Jeg tror jeg har behandlet såpass mange politiske spørsmål i løpet av året, pluss ved tidligere anledninger på landsmøter, at det ikke er noe problem. Dessuten har jeg stor tiltro til at den delegasjonen som reiser fra Vest-Agder klarer å fremføre våre synspunkter på en utmerket måte.

God byreklame

— Varaordfører Jørgen Kristiansen kunne vel strengt tatt håndtert kronprinsessene?

— Det er alltid mange muligheter, men jeg ønsker altså å gjøre dette, og det ligger mye god byreklame for Kristiansand i alt som skjer fredag og lørdag, sier Grundekjøn.

Fullriggeren Sørlandet setter kursen hjem etter nesten tre års fravær, og ordføreren forventer mye folk på kaia. Det var det også da skipet i fjor besøkte USA og Canada, her fra oppholdet i Chicago. Foto: Sture Erichsen

Og det som skjer er altså at både Norges og Danmarks kronprinsesser kommer til byen for å delta i 150-års-markeringen for slaget ved Helgoland.

Det kommer sikkert masse folk.

At Kristiansand ble involvert i bataljen mellom den prøyssisk-østerrikske og danske flåten som fant sted i Nordsjøen 9. mai 1864, skyldtes at døde og sårede danske soldater ble brakt hit til byen om bord på fregattene «Jylland» og «Niels Juel». Senere ble 18 sjøfolk begravd på Kristiansand kirkegård, og disse hedres hvert år med en minneseremoni i regi av Helgolandslauget.

Også ved 100-årsmakeringen var det danske kongehuset representert, da ved arveprins Knud, og han hadde da med seg en modell av fregatten «Jylland» som i dag henger i Domkirken.

Masse folk

Og det er i Domkriken det skal holdes minnegudstjeneste fredag formiddag før det blir sang, taler og kransnedleggelse ved bautaen som er satt opp ved de danske sjøfolkenes grav. Deretter går ferden til Odderøya og mottakelse ved det danske konsulatet på Lasaretthøyden.

I tillegg til kronprinsessen Mary, sender Danmark også av gårde tre marinefartøyer som legger til kai ved Kilden.

Og lørdag vender selveste fullriggeren Sørlandet hjem, og ordføreren pusser kjedet på nytt:

— Det kommer sikkert masse folk, sier Grundekjøn forventningsfullt.