Hans studie er den første i Norge som viser hvilke faktorer som henger sammen med dødsfall hos hoftebruddspasienter.

— Osteoporose (beinskjørhet) er en alvorlig folkesykdom. Norge har den høyeste forekomsten av osteoporotiske hoftebrudd i verden. Mange dør, og for dem som overlever blir livskvaliteten ofte ikke som før, sier Diamantopoulos.

Hundrevis på Sørlandet

Studien hans viser at opp mot 500 personer over 50 år på Sørlandet årlig brekker hofta som følge av osteoporose. Diamantopoulos har undersøkt alle pasienter i 2004 og 2005 som brakk hofta etter fall fra egen høyde.

Risikoen for å dø innen ett år etter hoftebrudd øker med fire til seks ganger

— Risikoen for å dø innen ett år etter hoftebrudd øker med fire til seks ganger, sammenlignet med eldre på samme alder. Det er påfallende at menn dør langt oftere enn kvinner etter hoftebrudd. 70 prosent av alle menn som brakk hofta hadde gått bort innen fem år, sier Diamantopoulos.

Øker med alderen

I studien viser han at risikoen øker med alderen for begge kjønn. For menn er lungesykdom og osteoporose tilleggsfaktorer som øker risikoen. For kvinner er demens forbundet med høyere dødelighet.

Diamantopoulos mener eldre med beinskjørhet i familien eller de som brekker noe bør få utført beintetthetsmåling.

— Det er viktig å diagnostisere beinskjørhet. Osteoporose kan behandles med medisiner. Dermed kan beinskjøre pasienter lettere unngå hoftebrudd og andre brudd. I tillegg er trening for eldre et godt forebyggende tiltak, sier Diamantopoulos.

Han tror fastlegers oppmerksomhet mot sykdommen de senere årene kan ha ført til at flere pasienter med beinskjørhet får behandling for sykdommen.

- Samtidig vet vi at antall eldre øker kraftig i årene som kommer. Dette vil kunne gi langt flere pasienter med hoftebrudd. Vi planlegger videre forskning på dette, sier Diamantopoulos.