— Vi ser at en uforholdsmessig stor del av rettsvesenet brukes til å løse barnefordelingssaker. Et økende antall slike saker i retten mener vi er uheldig både for familier og unger. For ungene er det ingen god start på livet etter skilsmissen, når foreldre krangler i retten i full offentlighet, sier Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen, som også leder programarbeidet i partiet.

Familievern og megling

Tirsdag presenteres partiets forslag til nytt partiprogram for neste stortingsperiode. Der foreslår Helga Pedersen følgende tre punkter:

1. Styrke familievernkontorene slik at meklingsordningen ved samlivsbrudd kan bli bedre og bidra til å dempe konfliktnivået.

2. Se på om det bør begrenses hvor ofte barnefordelingssaker kan føres for retten.

3. Arbeide for at barn ved samlivsbrudd får opprettholdt god kontakt med begge foreldre.

Styrket megling

— Først og fremst vil vi styrke familievernkontorene og meklingsordningen, slik at flere konflikter kan løses der, fremfor i retten, sier Helga Pedersen.

— Vi må kanskje også stille tydeligere krav og forventninger om at foreldre blir enig på familievernkontoret. Et krav om at partene bidrar aktivt i meklingsprosessen. For eksempel at man i større grad må dokumentere foreldrenes bidrag under mekling, slik at en ikke kan ignorere meklingsprosessen, sier Pedersen.

Fri rettshjelp

Pedersen sier til Fædrelandsvennen at partiet også vil vurdere å begrense retten til fri rettshjelp.

— Vi har fått tilbakemelding fra familievernet og dommere om at når det er lite tid til mekling, så kan foreldre sitte med armer i kors uten å ville bidra til løsninger, fordi de uansett vil ta saken til retten, sier Pedersen.

— Vi vil også se på muligheten til å begrense hvor mange ganger en familie kan føre barnefordelingssaker for retten. Det er ikke sikkert ordningen med fri rettshjelp er tilpasset barnefordelingssaker. Vi mener det vil være mer fornuftig å styrke ordningen med megling, fremfor å stimulere til at barnefordelingssaker havner i retten, sier Pedersen.