SONGDALEN: Onsdag kveld ble derfor barnas kommunestyre tema i de voksnes kommunestyre.

— Jeg ble så overrasket da jeg hørte det. Det virker ikke inkluderende, og har lite med den åpenhet og de demokratiske verdier vi som folkevalgte ønsker å fremme, sier Venstre-politiker Jone Nyborg i Songdalen til Fædrelandsvennen.

12 representanter

Han var ikke alene om å slippe haken da barnas møtepraksis ble kjent. Det var ved gjennomgang av referatsaken fra det unge utvalgets forrige møte at KrF-representant Terje Imeland tok opp problemstillingen fra talerstolen.

I barnas kommunestyre møter tre elever fra hver av de fire kommunale skolene, totalt 12 beslutningsdyktige poder.

Ordfører Johnny Greibesland (Sp) kunne opplyse at vedtaket om å utelate den kristne privatskolen ble gjort for tre-fire år siden – og ikke av de nåværende representantene.

— Dette er nok en sak vi vil se på på nytt, bekrefter Greibesland overfor Fædrelandsvennen.

- Bør ha et talerør

— Forstår du at ordningen kan virke ekskluderende?

— Ja, det går tross alt 70 elever fra Songdalen på Oasen skole, og de bør ha et talerør inn i kommunale organer. De er like viktige som elevene i den kommunale skolen, bedyrer ordføreren.

— Men kan dere overprøve barnas kommunestyre?

— Det er klart, kommunestyret er bygdas øverste organ. Til syvende og sist er det vi som bestemmer, samtidig er det viktig å lytte til hva ungdommene selv mener, svarer Greibesland.

— Er Oasen uglesett i kommunen?

— Nei, overhodet ikke, vi har et veldig godt samarbeid.

Neste møte i barnas kommunestyre er 28. februar. Ifølge ordføreren er det aktuelt å gjøre flere endringer, blant annet sette et skille ved 8. klasse, slik at det heretter blir både et barnas og et ungdommens kommunestyre.

Ønsker å bli invitert

Rektor ved Oasen skole bekrefter at hun har gjort et fremstøt overfor politikerne i saken.

— Hvis vi blir invitert, er vi glade for det. Vi har vært i kommunen i ti år, og etter hvert er det naturlig at vi får være med i barnas kommunestyre, uttaler Monika Henriksen, som opplyser at 70 av 210 elever ved 1.–10.-skolen er hjemmehørende i Songdalen, resten er fra Søgne, Kristiansand, Vennesla og Mandal.

— Har utestengelsen vært omtalt blant elevene?

— Ikke som jeg vet. Nå møter jeg fast i elevrådet, og det har ikke vært tema der, svarer Oasen-rektoren.

Både i foreldreutvalg, ved rektorsamlinger og øvrige kommunale tilstelninger skal privatskolen være del av det gode selskap.