— Jeg tror søknaden kan bli godkjent raskt. Deretter vil vi sette inn en melding i avisene og sørge for at politiet får nødvendig informasjon. Så blir det opp til politiet å håndheve forbudet. For tiden er det ikke noe tigging i Arendal, men dette er jo noe som skal vare, sier juridisk rådgiver Trond S. Berg i Arendal kommune.

Ifølge Berg ble søknaden sendt torsdag ettermiddag.

Les også:

Ingen søknader mottatt

Det er nå tre måneder siden alle landets kommuner fikk anledning til å innføre et lokalt tiggerforbud. Foreløpig er det kun Arendal i Aust-Agder som har fått av gårde en søknad til Politidirektoratet (POD), som må stadfeste endringer i politivedtektene før de kan tre i kraft.

— Politidirektoratet har så langt ikke mottatt søknader fra kommuner om endringer i politivedtekter når det gjelder tiggeforbud, sier pressevakt Tonje Torsgard i POD.

POD opplyser at en vedtektsendring normalt trer i kraft én måned etter stadfestelse. Dersom endringen er liten kan det ta kortere tid.

Snart forbudt i Lillesand

15. september avsluttet Lillesand sin høringsrunde om et lokalt forbud. Et endelig vedtak vil trolig bli fattet i bystyret 29. oktober.

Marioara Margel (55) har i lang tid vært den eneste tiggeren som er å se i Lillesands gater. Om noen måneder risikerer hun å bli jaget bort av politiet. Foto: ERLEND OLSBU

— Jeg regner med at forbudet kan tre i kraft kort tid etter at vedtaket er gjort, sier gruppeleder i Lillesand Høyre, Einar Holmer-Hoven.

Hvordan forbudet skal håndheves blir opp til lokalt politi. Politimester Kirsten Lindeberg stiller seg foreløpig avventende.

— At Agder blir først er bare en konsekvens av de nye reglene. Et lokalt tiggerforbud tar vi som enhver ny oppgave. Hvordan det vil bli praktisert er litt for tidlig å si noe om, ettersom det ennå ikke er trådt i kraft noe sted, sier Lindeberg.

Les også:

Kritisk til lokale forbud

Hun har i likhet med flere andre politimestre ønsket et nasjonalt forbud og ikke lokale.

— Jeg synes det er prinsipielt uheldig å ha et regelverk som ikke er likt overalt. Våre tjenestemenn jobber i hele distriktet og det er jo lettere å praktisere ett sett med regler fremfor flere. Men når vi først har fått et nytt regelverk så følger vi det selvsagt opp, sier Lindeberg.

Politimester Kirsten Lindeberg synes det er uheldig at det blir andre regler i Arendal og Lillesand enn i resten av distriktet. Foto: Jon Anders SkU

Ifølge justisdepartementet vil overtredelse av tiggeforbudet kunne straffes med bøter eller inntil tre måneders fengsel. Høyre-politiker Einar Holmer-Hoven i Lillesand tviler på at det blir nødvendig med så strenge sanksjoner.

— Jeg forventer at politiet informerer folk om at det ikke er lov å tigge. Hvis tiggingen fortsetter bør politiet vise dem bort. Jeg ser ingen grunn til at det ikke skulle være nok, sier Holmer-Hoven.

Kan ombestemme seg

I Lillesand fikk forslaget om å innføre forbud flertall med 15 mot 12 stemmer i bystyret 18. juni. Holmer-Hoven tar et visst forbehold om at resultatet kan bli annerledes når det endelig vedtaket skal fattes.

— Det var et par stykker som var usikre sist. Hvordan det er nå, vet jeg ikke, sier han.

Les også:

Tiggeforbud har blitt diskutert også i andre byer, men ingen har fattet noe vedtak. I Kristiansand har flertallet av politikerne vært mot å innføre forbud. I Mandal har politikerne bestemt å vente på de nasjonale føringene.

Nasjonalt forbud tidlig i 2015

Ulf Leirstein (Frp) lover at et nasjonalt forbud mot tigging blir innført tidlig i 2015.

Ulf Leirstein (Frp) lover at det nasjonale tiggeforbudet vil være klart til å kunne håndheves i god tid før sommeren 2015. Foto: Morten Holm/Scanpix

— Vi har tidligere lovet at det kommer før sommeren. Den kjøreplanen skal vi klare med god margin. Jeg tipper det blir vedtatt tidlig neste år, sier Leirstein, som er justispolitisk talsmann for Frp.

Han er ikke overrasket over at tigging fremdeles er lov i alle landets kommuner.

— Mange gadd nok ikke å sette i gang noe når et nasjonalt forbud var rundt hjørnet. Så jeg er ikke overrasket over at det er kommet få søknader, sier Leirstein.

Før Stortinget kan ta stilling til et nasjonalt forbud må Regjeringen bli ferdig med sitt lovforslag. Ifølge statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet jobbes det med saken.

— Jeg kan ikke si noe konkret om når dette arbeidet er ferdig, men vi søker å ferdigstille et nytt forslag så raskt det lar seg gjøre, sier Brein-Karlsen.