— Teknologien utvikler seg hele tiden, og da blir det feil å forby bruk av mobil. Jeg har ikke tro på verken mobilfrie dager eller totalforbud, sier Charlotte Josefine Johansen, leder i Kristiansand Ungdomsutvalg (KUU).

NRK skrev torsdag om Moltemyr skole i Arendal, der elevene forteller at de har fått et bedre sosialt liv etter at mobilen ble forbudt i skoletiden.

— Jeg tror at slike regler bare vil føre til sinne, og at folk bryter reglene. Det kan være en løsning her og nå, men ikke i lengden, sier tiendeklassingen engasjert.

Sammen med KUU har hun utarbeidet en liste over tiltak skolene kan gjøre for å få elevene til å legge fra seg mobilen.— Jeg har stor tro på at flere organiserte aktiviteter vil ha bedre effekt. Vi foreslår uteaktiviteter, turneringer, quiz og gode kantineområder som eksempler, sier hun.

Hun er også elevrådsleder ved Karuss skole, hvor det nylig ble arrangert en kanonballturnering i friminuttene.

— Elevene la fra seg mobilene og hadde det moro uten et forbud, sier hun.

Skolene styrer selv

I september i fjor vedtok Kristiansand bystyre å stramme inn ordensreglementet i Kristiansands-skolene. Dermed kan mobilen og andre tekniske hjelpemidler med lyd- og kameramuligheter bare brukes av elever dersom skolen har gitt tillatelse til dette. Oppvekstdirektør i Kristiansand kommune, Arild Rekve, synes det er bedre enn et forbud.

— Skolene styrer selv mobilbruken, men vi ser også at elevene selv tar tak i problemet ved å ta initiativ til mobilfrie dager og fellesaktiviteter. Det er bedre at elevene selv tar tak i det, enn at det legges inn totalforbud, sier han.

Det er bedre at elevene selv tar tak i det, enn at det legges inn totalforbud.

I Mandal har mobbing gjennom sosiale medier, bilder som legges ut på nettet og fusk på prøver gjort at kommunen nå vurderer liknende tiltak.

— Vi ser en del problematikk knyttet til mobilbruk, og er inne i en prosess hvor vi vil se om et forbud kan være nødvendig, sier kommunalsjef for oppvekst i Mandal kommune, Erik Tronstad.

— Mobilbruken er først og fremst en utfordring på ungdomsskolen. Mobilen blir stadig en større del av de unges hverdag, og å forby mobilen totalt kan være et ganske sterkt virkemiddel, sier han.

Fram mot sommeren vil kommunen kartlegge behovet for et forbud.

— Alternativ på veien kan være mobilfri dag eller uke. Uansett har foreldrene alltid mulighet til å få kontakt med barna sine gjennom skolens telefoner slik vi har det i dag, sier Tronstad.

Vellykket mobilfri

På Grim skole har mobilfri dag blitt gjennomført med jevne mellomrom, og rektor Leif Otto Torjusen forteller om gode tilbakemeldinger fra elever og lærere. Skolen vurderer likevel ikke å forby mobilbruken totalt.

— Noe av problemet med forbud er jo at det også skal håndheves - det er ikke enkelt med 420 elever. Men vi følger de begrensningene som er satt fra kommunen, og jeg mener absolutt at Moltemyr kan være til inspirasjon for oss andre, sier Torjusen.