— Kommunen håndterte saken feil den gangen vi brukte plan- og bygningsloven for å stanse driften hos Trine på gården. Nå må det ordnes opp, fastslår Bernt Ludvig Daland.

Les mer:

Trine Lohne har vansker med å betale sine kreditorer, og sier det skyldes at Søgne kommune urettmessig påla henne en 23 dager lang driftsstans i fjor.

— Flau sak

Lohne krever en halv million i kompensasjon av kommunen etter driftsstansen.

Trine Lohne frykter hun må stenge bedriften hvis ikke hun får erstatningsbeløpet hun krever av Søgne kommune. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Onsdag avviste politikerne i formannskapet å avhjelpe den akutte betalingssituasjonen i påvente av forsikringsoppgjøret.Daland synes saken er flau, og sier den tærer på kommunens omdømme. Han mener kommunen forlengst burde gått i dialog med Trine Lohne, erkjent skyld og inngått et forlik med en økonomisk kompensasjon.

Jeg begynner å tvile på om formannskapet er klar over hva slags myndighet de egentlig besitter.

— Jeg legger meg ikke opp i noe beløp, men jeg oppfatter at Lohne ønsker et forlik, sier Daland.

Nå har han bedt rådmannen om innsyn i alle sakens dokumenter og varsler en interpellasjon i kommunestyret kommende torsdag. Der vil han be om at kommunestyret overtar håndteringen av saken.

— Politikerne i formannskapet er satt til å forvalte økonomien på vegne av kommunestyret. Jeg oppfatter at de ikke inntar en offensiv næringsvennlig rolle i saken.

- Styres av rådmannen

I en e-post skriver han at «Jeg begynner å tvile på om formannskapet er klar over hva slags myndighet de egentlig besitter..».

Bernt Ludvig Daland 00001.jpg Foto: Reidar Kollstad

— De kunne pålagt rådmannen å gå i dialog, og få løst saken. Men igjen ser vi at formannskapet spør og rådmannen svarer. De foretar seg ikke noe annet enn å godta at saken er overlatt til Protector.

Både kommunen og Protector etterspør helt relevante opplysninger i saken.

- Sier du at politikerne i formannskapet lar seg styre av rådmannen?

— Ja.

- Kan du utdype det?

— Politikerne har stadig vekk stilt spørsmål til rådmannen i saken, og formannskapet forholder seg til hans svar. Han hevder at kommunen hadde retten på sin side i denne saken, nevner Daland.

- Gå i seg selv

I ettertid har fylkesmannen slått fast at kommunen ikke hadde rett til å pålegge Lohne driftsstans hjemlet i plan- og bygningsloven.

Daland sier at om kommunen hadde innført et industriregister, som de var pålagt, ville de ha krevd at Lohne installerte en fettutskiller før de gav henne tillatelse til å starte driften.

— Søgne kommune legger til grunn at fett fra gården er årsaken til hele denne situasjonen. I så fall må kommunen må gå i seg selv først. Hadde vi foretatt riktig saksbehandling i utgangspunktet, ville fett fra gården ikke havnet i avløpet, og saken hadde ikke blitt en sak. Der ligger hele bakgrunnen for at jeg mener kommunen må ta på seg ansvar i saken, presiserer Daland.

- Relevante spørsmål

Tom Løchen (H) avviser at formannskapet i Søgne lar seg styre av rådmannen. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Formannskapspolitiker Tom Løchen (H) avviser at de opptrer som nikkedukker for rådmannen. — Langt i fra. Når vi spør rådmannen, er det for å bli oppdatert om saken. Og jeg vet at han har gitt klar beskjed til Protecor at saken skal prioriteres, sier Løchen.

Han er enig i at kommunen er erstatningspliktig i saken, men mener pengekravet fra Lohne er for høyt.

— Både kommunen og Protector etterspør helt relevante opplysninger i saken. Her er tross alt enkelte spilleregler som må følges.

- Ser du for deg en snarlig løsning i saken?

— Jeg håper og tror det. De tallene som mangler burde Lohnes regnskapsfører kunne komme opp med i løpet av en time, hevder Løchen.