Det sier Venstres mangeårige gruppeleder Dag Vige i Kristiansand. Han er bekymret over den siste ukes innvandringsdebatt, startet av varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Flere trenger bosetting, ikke færre

— Flere tusen flyktninger sitter i norske asylmottak og venter på å få en kommune å bo i. De har fått opphold, men kommunene vil ikke gi dem husrom. I denne virkeligheten starter KrFs Jørgen Kristiansen en debatt for å finne ut om innvandringen til Kristiansand er for stor. Det skuffer meg, sier Vige.

Venstremannen plasserer seg sammen med Aps Mette Gundersen, og han sier KrF nå har et stort ansvar for å avklare om partiet vil redusere antall mennesker som kommer til Kristiansand for å få hjelp.

Tidligere saker i denne debatten:

Les:

Les:

— Svært mange av de som vi blirbedt om å bosettekommer fra krig og nød. Ved å bosette disse, er Kristiansand direkte med påå gjøre enhumanitær innsats. KrF må avklare, sier han.

Vige snakker om en vond undertone i debatten:

— Varaordfører Kristiansen viste til at Kristiansand tar imot fire ganger så mange som Stavanger og Oslo i forhold til folketall, og at vi ikke kan ta imot så mange hvis ikke vi greier integreringen godt nok. Høyre og Frp følger opp med å foreslå en utredning av sosiale og økonomiske kostnader ved innvandring. Undertonen er at innvandrere er et problem som må begrenses, sier Vige.

- Men å finne ut hva ting koster og om ting fungerer, er det så dumt?

- To ulike menneskesyn

— Visst skal vi analysere om integreringen er god nok, om ressursene brukes riktig og virker som de skal og om pengene vi setter inn gir gode nok resultater. Vi skal alltid fokusere på om offentlige midler brukes godt nok.

Det er himmelvid forskjell på å lete etter utfordringer i integreringen fordi vi ønsker å bli bedre, og å lete etter utfordringer fordi man ønsker å begrense innvandringen. Det er to ulike menneskesyn

— Men: Det er himmelvid forskjell på å lete etter utfordringer i integreringen fordi vi ønsker å bli bedre, og å lete etter utfordringer fordi man ønsker å begrense innvandringen. Det er to ulike menneskesyn. Det er to ulike Kristiansand, sier Vige.

- Men mener du innvandringen bare kan øke?

— Problemet er ikke at Kristiansand tar imot for mange innvandrere, men at de andre byene og kommunene bosetter for få. Som sagt, venter tusenvis i asylmottak på å bli bosatt. De som venter, er mennesker med evner og ressurser, mennesker som staten har sagt skal få bli borgere av Norge. Derfor blir debatten om innvandreregnskap i Kristiansand så trist, sier Vige.

Samfunnsdugnad

Han mener denne høsten blir politisk svært viktig i Kristiansand bystyre.

Skal vi være byen som ønsker å lindre nød og hjelpe mennesker, eller skal vi være byen som regner på hvem av innbyggerne som det lønner seg å ha her?

— Nå har KrF, Frp og Høyre funnet fram kuleramme i innvandringsdebatten. Da må bystyret si fra hvordan Kristiansand skal være. Skal vi være byen som ønsker å lindre nød og hjelpe mennesker, eller skal vi være byen som regner på hvem av innbyggerne som det lønner seg å ha her, spør Vige, og utfordrer i sammen slengen hele byens befolkning:

— Det er behov for en samfunnsdugnad for å gi innvandrere kontakt og deltagelse i næringsliv, menigheter og trossamfunn, kulturliv, foreninger og lag. Jeg tror vi alle må ta et ansvar for, på hver vår måte, sier han.

Avviser ikke færre

KrFs gruppeleder Grete Kvelland Skaara er ikke rede til å ta oppfordringen fra Dag Vige, og hun avviser ikke at KrF vil bli enige med Frp og Høyre.

— Utspillet fra Jørgen Kristiansen skal vi gruppebehandle mandag. Han tok opp noe viktig. Det er helt naturlig å gå gjennom innvandringspolitikken og integreringen i Kristiansand. Vi må se på om integreringen virker som den skal. Gjør den ikke det, må vi sette inn tiltak, sier Kvelland Skaara.

- Er ett tiltak å ta i mot færre?

— KrF har alltid vært positiv til å hjelpe mennesker i nød, men samtidig må vi ha et godt nok tilbud til alle som kommer. Jeg vil ikke forskuttere noe nå.

- Åpner du for å støtte analyse av sosiale og økonomiske kostnader som Høyre og Frp sier de vil?

— De har en litt annen vinkel enn vi har, men nå må vi sette oss ned og diskutere. Så ser vi hvordan vi gjør dette, sier Grethe Kvelland Skaara.