Det var i mars Datatilsynet fikk kjennskap til at taushetsbelagte opplysninger til over 120.000 pasienter i Norge ulovlig var blitt hentet ut av GE Healthcare i USA.

Firmaet meldte selv i fra, og ryddet opp i problemene. Men Datatilsynet krevde med hjemmel i lov at samtlige pasienter skulle informeres skriftlig om hva som hadde skjedd med deres taushetsbelagte opplysninger. Men Sørlandet sykehus nektet, likhet med flere andre sykehus. Flere ganger.

Uvilje

Årsaken til uviljen skyldtes først og fremst at det bare var selve personnummeret til pasienter fra Sørlandet sykehus som var blitt hentet ut. Disse kan ikke kobles til verken diagnoser eller behandlingsmetoder, og dermed mener sykehuset ingen skade er skjedd. Dessuten mener sykehuset det vil være en uforholdsmessig stor oppgave å spore opp og kontakte 2800 pasienter.

Taushetsbelagt

Datatilsynet mener personnummeret er taushetsbelagt i seg selv, og at arbeidsmengden for sykehuset ikke er et gyldig argument.

Teknisk direktør Per Torgersen sier saken igjen er anket inn for personvernnemnda. Men hvis sykehuset taper saken igjen, vil 2800 pasienter bli kontaktet.