— HovdenTour og Sesilåmi er to så vidt forskjellige renn at jeg tviler på at vi taper noen løpere på at de vokser. Vi har dessuten innledet et samarbeid som jeg tror vil komme begge til gode. Målet vårt er at vi skal ha minst like mange som de 2100 som deltok i fjor, sier leder av hovedkomiteen for Sesilåmi, Gro ToveHelle.

Da Fædrelandsvennen sjekket antall påmeldinger mandag formiddag, hadde 394 meldt seg på det tradisjonsrike Sesilåmi mens 672 sprekinger har meldt sin ankomst til HovdenTour, som ble arrangert første gang i fjor. I 2012-utgaven var Sesilåmi klart størst med 2100 påmeldte mot 1200 i HovdenTour.

I år er ambisjonene langt større øverst i Setesdal.

— Målet vårt er at vi skal doble deltakerantallet. På samme dato i fjor hadde vi 423 påmeldte, sier Ingvild Hovden, prosjektleder for HovdenTour.

grafikk.jpg

— Plass til begge- Tror du dere tar igjen Sesilåmi og blir størst på Sørlandet i år?

— Det er vanskelig å si. Husk at Sesilåmi er et veldig tradisjonsrikt renn. Samtidig ligger infrastrukturen godt til rette på Hovden for at vi skal bli det største, sier Hovden.

— Er det plass til to så store renn på Sørlandet?

— Ja, det tror jeg. Mange som går den type renn vil delta i flere. Jeg tror absolutt ikke vi vil slå hverandre i hjel. Vi har hatt en god dialog med Sesilåmi hele veien og har innledet et samarbeid der målet er at begge skal vokse, sier Hovden.

”Sør-Norsk Fjellkarusell”

Samarbeidet Helle og Hovden sikter til er nyvinningen ”Sør-Norsk Fjellkarusell” og inkluderer også turrennene Sirdal Skimaraton (23. februar) og Haukelirennet (13. april). Alle som deltar i minst tre av rennene blir premiert, og i tillegg skal arrangøren reklamere for de andre rennene på sine nettsteder.

— Når konkurransen blir hardere og hardere, og vi konkurrerer om de samme sponsorene, er det til alles beste at vi samarbeider. Dette er også for å imøtekomme løpere som har etterspurt en karusell, sier Helle.

Hun frykter ikke at det foreløpige påmeldingstallet er et uttrykk for at de er akterutseilt i forhold til HovdenTour.

— Vi er ikke som Birkebeinerrennet som blir fulltegnet umiddelbart. Vi har omtrent like mange påmeldte som på samme tid i fjor, og er forsåvidt fornøyd, sier Helle om løpet som arrangeres rekordtidlig 2. mars i år – for å unngå snømangel, slik de hadde i fjor.

Helle tror også den nye startordningen – som innebærer at tiden først begynner å løpe idet man passerer startstreken – vil falle i smak.

På Hovden har de satt ned aldersgrensen fra 16 til 10 år, lagt om til en litt mer turvennlig trasé, innført pengepremier til de tre beste herre- og dameløperne samt endret startrekkefølgen slik at konkurranseklassen går først.

- Folk søker større utfordringer

Arild Isaksen (52) har deltatt i turrenn på Sørlandet i snart en mannsalder, og tror i likhet med skitrener Arild Jørgensen at både Sesilåmi og HovdenTour kommer til å vokse.

— Jeg tror HovdenTour blir størst i år i og med at Sesilåmi er et mye mer krevende renn rent fysisk. Men på sikt tror jeg Sesilåmi vil tjene mest på konkurransen. Se bare på hva som har skjedd med Svalandsgubben som har knust deltakerrekorden år etter år. Folk skjønner at når de kan sykle Kristiansand-Hovden så kan de også løpe ”Gubben”. Den samme effekten tror jeg Sesilåmi vil oppleve. Når folk har gjennomført HovdenTour ønsker de seg en større utfordring, mener Isaksen.

— Jeg tror vi kan forvente at mange av de nye skiløperne vil velge HovdenTour fordi det er mer et lavterskeltilbud. Men når folk har trent over lengre tid ønsker de større utfordringer, og det vil være positivt for begge. Sesilåmi er dessuten en så sterk merkevare at de kommer til å holde stand uansett. Husk også at de står uendelig mye sterkere i Rogaland, og med økt skiinteresse der får de igjen for det. Med gode snøvintrer tror jeg begge rennene har gode sjanser til å vokse, mener Arild Jørgensen.