ARENDAL: — Hun orket ikke lenger å se på at nettet flommet over av grov hets. Derfor startet hun antimobbe-kampanjen «Stop it» på Facebook. Kampanjen følges nå av ungdom fra nord til sør, sa statsministeren i sin tale.

- Ingen fortjener å bli mobbet. Og ingen skal få true andre uten konsekvenser. Derfor vil regjeringen at hatefulle ytringer på nettet skal straffes. Til våren vil vi fremme et lovforslag om dette til Stortinget. Men husk - vi har alle et ansvar for å ta et oppgjør med mobbing, sa Stoltenberg.

(Les mer under bildet)

Juliane Asdal (15) fulgte talen hjemme på Tromøy. Foto: Jon Anders Skau

I talen holdt han også fram den samiske jenta Eli Anne Nystad som et forbilde.— Hun ble trakassert og forsøkt påtent av en guttegjeng. 23-åringen fant seg ikke i det. I stedet for å bøye hodet, tok hun et offentlig oppgjør med mobberne, fortalte Stoltenberg, som holdt de to fram som forbilder for hele samfunnet.

Imponerte statsministeren

Til Fædrelandsvennen forteller Stoltenberg at han fikk høre om Arendals-jenta fra to av landsdelens Ap-politikere.

Hun er ei modig jente og et forbilde. Hun har stått opp for det hun mener er rett, og jeg vil takke henne for det

— Jeg fikk høre om Juliane gjennom stortingsrepresentant Freddy de Ruiter fra Aust- Agder og statsråd Grete Faremo. Grete hadde et møte med henne i Oslo i høst om Stop it-kampanje og lovarbeidet med å forby trusler på nett. Hun var opptatt av at det var et hull i loven. Nå har Julianes innsats fått konsekvenser og konkret oppfølging med regjeringens lovforslag, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Juliane (15) fra Arendal hyllet av statsministeren

— Hun er ei modig jente og et forbilde. Hun har stått opp for det hun mener er rett, og jeg vil takke henne for det. Det er viktig at folk gjør som henne. Vi kan vedta lover og igangsette kampanjer. Det er viktig. Men til sjuende og sist handler det om hva hver og en av oss gjør for å stoppe mobbing; hva vi sier til våre venner eller på skolen, sier Stoltenberg og fremhever Juliane igjen.

Vanskelig felt

Stoltenberg sier det nye lovverket kommer på et vanskelig område.

- Ja, dette er et felt der mange har mindre hemninger. Noen skriver mer ufordragelig, noen har lettere for å være lumpne og å mobbe, si negative ting de ellers ikke ville sagt, enn for eksempel i et leserinnlegg. Kampanjen Stop it bevisstgjør folk. En lov gjør at vi kan stoppe de verste utslagene. Men dette handler også om holdninger og verdier. Og at hver enkelt tar ansvar. Det er så spennende med Juliane, for hun har gjort noe personlig, og i tillegg vært med å få til lovendringen, sier Stoltenberg til Fædrelandsvennen.