KRISTIANSAND: — Jeg synes alltid det er salg, og jeg er ikke sikker på at jeg ikke hadde fått det noe billigere i februar eller mars, sier Trond Fonnes.

Han mener kampanjene kommer så tett at du nesten uansett kan gjøre et godt kjøp.

Onsdag ettermiddag hadde han likevel tatt turen til Elkjøp for å ordne ny tv. Og det var kanskje på tide.

— Den jeg har nå er 15 år gammel. Den har nok vel så bra bilde som disse nye flatskjermene, men når utstyret begynner å skrante er det kanskje greit å skifte det ut før det tar fyr, sier Fonnes.

Med ny tv måtte han nesten ha ny parabol også. Og blu-ray-spiller. Og HD-dekoder. Det er ikke bare bare å oppgradere utstyret.

— Men da har jeg i alle fall tv, selv om jeg ikke ser så mye på den. Jeg har ikke en gang fjernkontroll til DVD-spilleren som jeg har nå, sier Fonnes og ler.

Storselgeren

På elektronikkbutikkene i Sørlandsparken går det mye av de store skjermene, både før jul og i januar. Men storselgeren har en litt mindre skjerm.

— Det vi har solgt mest av i desember er definitivt Ipad. Noen dager solgte vi over 100 av dem. Hadde vi ikke gått tomme på lager så kunne vi sikkert solgt enda mer, sier Stian Hauge, assisterende butikksjef på Elkjøp i Avenyen.

Nå er imidlertid hyllene ganske tomme, både hos Elkjøp og hos konkurrenten Lefdal.

— Vi får mange forespørsler fremdeles, så hadde vi hatt dem inne hadde det nok gått mange av dem i dag også, sier varehussjef Jonny Helle på Lefdal.

Også for barna

Ipad har tydeligvis ingen aldersgrense – Hauge sier de voksne kjøper de dyreste nettbrettene, mens barna gjerne får de billigere, med litt mindre lagringskapasitet.

Men inne på Sørlandssenteret, på leketøysbutikken Barneland, har et annet nettbrett gått som varmt hvetebrød før jul.

— I desember solgte vi rundt 300 eksemplarer av Kurio 7, et nettbrett for barn. Det har større muligheter for foreldrekontroll, og er litt mer robust, sier daglig leder John B. Johansen.

Barneland har ikke startet januarsalget ennå.

— Vi starter om et par uker. Vi må rydde opp litt etter jula og se hva vi skal ha på salget, sier han.

Hodekamera(t)

Det rufsete vinterværet før jul gjorde at XXL solgte mye varme klær, akebrett og andre praktiske vintervarer. Men storselgeren ble en liten turkamerat som kan dokumentere villmarksturen enten det er vinter eller vår.

— Vi har solgt enormt mye av Go Pro-kameraene, det er faktisk helt tomt for det dyreste av dem. Folk vil filme når de står på snowboard, er på fisketur, eller på jakt, sier varehussjef Glenn Bruskeland Eidshaug.

Både XXL og de andre butikkene Fædrelandsvennen besøkte onsdag ettermiddag kunne melde om økt omsetning i julehandelen. På Lefdal hadde de også fått sett på de foreløpige tallene for første salgsdag i januarsalget.

— Klokka 16 lå vi nesten 30 prosent over samme dag i fjor, sier varehussjef Jonny Helle.