MESSE: Over 1200 elever var innom yrkesmessen på Mandal videregående tirsdag. For første gang er næringslivet med på en slik messe. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: – Heldigvis har vi tre år på videregående skole å tenke på. Det gjelder å undersøke og være nysgjerrige, er de to jentene enige om.

De står ved standen til GE Healthcare. Lindesnes-bedriften er av de aller mest avanserte på Sørlandet. De produserer kontrastvæske til medisinsk bruk, og har en egen stand med forsker Torfinn Håland til stede.

Over 1200 elever fra ungdomsskolene og de videregående skolene i Mandal, Lindesnes, Audnedal og Marnardal fylte Mandal videregående skole tirsdag. Så mange var det at det var satt opp et eget messetelt på utsiden.

Samarbeid

Nytt av året var samarbeidet med næringslivet i regionen. Man skulle kanskje tro at de burde være en selvfølge på en slik messe, men det skjedde altså først i år.

– Før om årene var det Opplæringskontoret som representerte næringslivet, men det er klart det er noe ganske annet å ha dem her, sier avdelingsleder på Mandal videregående skole Grethe Andresen.

Positiv vilje

Det var leder av Mandal Handels og Service Forening Patricia Hartmann som foreslo samarbeidet før jul. – Det var bare positiv vilje. Det er helt nødvendig for bedriftene å vise seg fram overfor disse ungdommene som om få år skal ut i yrkeslivet, helst i egen region, sier hun.

FORNØYD: Leder av Mandal Handels og Service Forening Patricia Hartmann er veldig fornøyd med samarbeidet skolene og næringslivet har fått til med yrkesmessen. Foto: Jarle R. Martinsen

Hartmann mener at uten svensk arbeidsledighet hadde flere næringer i Norge slitt med å finne nok arbeidskraft.– Næringslivet må innse at det er konkurranse om flinke folk, derfor må vi skape slike arenaer for dette for å treffe ungdommen, sier hun.

Viser seg fram

Det har blant annet Terrengtransport tatt på alvor. I et hjørne står personalsjef Ronny Olsen. – Det er veldig viktig for oss å vise fram bedriften, sier han.

Men han forteller at ungdommen slett ikke sitter passive og bare venter på informasjon. – Mange tar kontakt for å høre om bedriften. I ettertid tar vi så kontakt med dem igjen for om mulig å gi dem tilbud om jobb og læringekontrakt hos oss, forteller Olsen.

Komplisert

Tilbake på standen til GE Healthcare hører Katinka og Emilie på forsker Torfinn Håland hva han forteller om det bedriften steller med. Det er komplisert, og gjør det ikke lettere å velge yrke her og nå i alle fall.

– Vi har begge valgt studiespesialisering her på skolen, det betyr at man ikke låst i noen retninger ennå, sier de to.

De forsikrer at framtidig yrke og usikkerheten rundt det ikke gir de søvnløse netter. – Neida, vi har ennå god tid, smiler jentene.