— I så fall gjør dette oss til den største festivalen på Sørlandet, kanskje slått på målstreken av Hovefestivalen, sier sjefen sjøl Jallis Eriksen.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

For tredje gang er han festivalsjef for en festival som har endret seg enormt siden 1988. Den gang bestod festivalen av et langbord dekket i Bryggegata fire timer på lørdagen. Nå er dette blitt en familiefestival over fire dager der fokuset først og fremst er på mat.

Skalldyrfestivalsjef Jallis Eriksen og daglig leder for festivalen Kjell Løvslett er klare for ny skalldyrfest i Mandal. De håper på nok en publikumsrekord - som i så fall vil bli nærmere 60.000 besøkende. Foto: Jarle R. Martinsen

— Min opplevelse er at mandalittene er blitt veldig glad over hvordan festivalen har utviklet seg. Mens det før var mye negativt fokus på rus og negativ adferd, stemmer ikke dette lenger. Det er mange år siden det var noe problem med for eksempel ungdommer som festet i båter i sentrum under festivalen, sier Eriksen.

Koster penger

Borte er også de som protesterer på at sentrum sperres av under festivalen og man må betale for å komme inn.

— Folk skjønner at det koster å ha en slik festival, sier Eriksen.

Folk skjønner at det koster å ha en slik festival

Festivalen starter altså torsdag, som er den store barnedagen. Igjen er det Barnas kokkeskole som Kokkenes Mesterlaug arrangerer, noe de kommer til å ha gjennom hele helga.

På kveldene er det flere konserter for barn og unge der Alexandra Rotan fra MGP jr. nok vil trekke mange. Men det store trekkplastret denne kvelden vil utvilsomt være Madcon som har konsert på Giert Karis plass.

Langåpent

Fredag blir det store høydepunktet konsert med gruppa Trang Fødsel. Det er også langåpent i butikkene til midnatt.

Barna er kjempeviktige for Skalldyrfestivalen. Hele torsdagen er satt av til aktiviteter for dem, slik som kokkeskolen. Her fra fjorårets kokkeskole. Foto: Espen Sand

Lørdag gleder mange seg til å overvære VM i rekepilling. Deltakerne har 21 reker de skal renske på kortest mulig tid. Fortsatt er det Live Ueland som har rekorden fra 2009 på 58 sekunder.— Og her gjelder det ikke bare å være rask. Du må renske uten at rekene deler seg, at det er skall eller annet igjen, smiler Eriksen.

Postgirobygget

Denne kvelden er det Postgirobygget som er høydepunktet. Men mange vil utvilsom også komme for å se på lokale Svein Lindland og hans band i Hestetroa på ettermiddagen.

Festivalen avvikles søndag med den tradisjonelle gudstjenesten i sentrum og svømmingen på Sjøsanden. Og som alltid vil restaurantene har sine mattelt åpne gjennom hele helga.

Nærmere 400 frivillige er med på å bidra til avviklingen av årets festival. Holum Idrettslag skal sørge for ryddingen av byen, mens turnforeningen skal rigge de ulike scenene.

Betyr enormt

Skalldyrfestivalen betyr enormt mye for restaurantene og handelsstanden.

— Dette er den viktigste helga for oss gjennom året, sier daglig leder for restauranten Herr Redaktør.

Omsetningen for næringen slår til og med jula

— Omsetningen for næringen slår til og med jula, sier Roy Michaelsen i Butikkutvikling Sør.

Han mener at uten Skalldyrfestivalen hadde neppe alle i næringen overlevd.

Opprinnelig var en viktig grunn til å arrangere festivalen nettopp for å demme opp mot at byen gikk i dvale etter sommeren.

- Nå klarer vi å utsette denne dvalen ei uke, smiler Michaelsen.

Hedrer krigsseilerne

For siste gang blir krigsseilerne hedret under skalldyrfestivalen.

Aage Wilhelmsen, stabsprest i forsvaret Nils Terje Lunde og Jan Johannessen ser fram til lørdagens heder av krigsseilerne. Her i museet i Mandal som for tiden viser en egen utstilling om krigsseilerne.

— Aldri har det vært lagt ned krans for falne krigsseilere på havet, sier Aage Wilhelmsen og Jan Johannessen.I 24 år har det vært samling med krigsseilerne under skalldyrfestivalen. Nå er imidlertid de aller fleste falt fra.

— Derfor er det naturlig å avrunde dette, sier de to.

Det skjer med en kransnedleggelse i Mannefjorden utenfor Mandal fredag (ikke lørdag, som er feil i tirsdagens papirutgave) . Det har ikke skjedd før, og blir derfor en helt spesiell seanse. Også Forsvaret, gjennom stabsprest Nils Terje Lunde, er med.

Rundt 6000 norske sjøfolk omkom på havet under 1. og 2. verdenskrig.

— Men denne markeringen er ikke bare for de norske, men for alle sjøfolk som døde under verdenskrigene, sier de.

39 personer er invitert til å delta under fredagens seanse, i hovedsak krigsseilere.