Fædrelandsvennen fant ikke plakater på Lund fra sist ukes aksjon. Men slik så plaktene ut som ble hengt opp i april. Foto: EIVIND KRISTENSEN
På Nordfronts nettside kan man søke på Kristiansand. Da kommer det opp en lang liste over aksjoner og turer gruppa skal ha gjennomført lokalt. Den siste aksjonen skal ha skjedd på Lund 22. juni, og den omtales som vellykket.

Det sier Trond Blattmann, leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

Blattmann ber alle oppegående kristiansandere og sørlendinger bidra.

Han er skremt over at den nynazistiske organisasjonen «Nordfront, den nordiske motstandsbevegelsen — Norge» er såpass aktiv som den er i Kristiansand.

— En gutt kom til meg med plakater og ba meg gjøre noe. Han gjorde det rette. Han sa fra. Alle oppegående mennesker må reagere med motengasjement. Dette svineriet må ikke få nytt fotfeste i byen og landsdelen, sier Blattmann.

Plakataksjon på Lund

Forrige uke var Nordfront på ny rekrutteringsturné i Kristiansand. Plakater ble hengt opp ved Kvadraturen skolesenter og på Lund.

Tidligere i vår skjedde det samme andre steder i byen. Da skrev Fædrelandsvennen en større artikkel om organisasjonen, som skal ha etablert en lokalgruppe på Sørlandet under navnet «Motstandsrede nr.2».

— Altfor mange deler tankegodset til massemorderen fra Utøya og regjeringskvartalet.. Det er skummelt å se nynazisme og rasisme på fremmarsj i min egen by. Etter 22. juli burde alle ha lært, men noen tror på denne forkvaklede verdensanskuelsen. De må vi ta tak i og overbevise dem om hva som egentlig er riktig, sier Blattmann.

Ingen i «Den nordiske motstandsbevegelsen .norge» svarte på våre henvendelser i april, og ingen gjør det nå heller.

Tor Back, redaktør for Vepsen, et nettsted som følger rasistiske miljøer, har forklart dette om «Nordfront, den nordiske motstandsbevegelsen - Norge»:

— De er en satellitt av Svenska Motståndsrörelsen, som er den mest voldelige rasistorganisasjonen i Sverige for tiden. Målet er en nasjonalsosialistisk revolusjon.

Foreldre-samtalen

Blattmann er dypt bekymret når han hører dette.

— Vi greide å slå tilbake «nassene» i Kristiansand på nitti-tallet. Nå må vi kjempe igjen. Svaret er debatt og åpenhet og inkludering. De tror vår kultur er truet, og forstår ikke at de utgjør trusselen.

Blattmann mener alle oppegående foreldre må ta samtalen med sine barn om hva som er gode verdier og hva som er konspirasjonsteorier og skummelt tankegods som river samfunnet ned..

— Vi vet at disse gruppene kan gi fellesskap og tilhørighet til særlig ungdom som manglet andre fellesskap. Vi må alltid kjempe for et bedre samfunn, hvor alle mennesker kan være seg selv. Gjør vi ikke det, øker faren for at historien gjentar seg, sier Blattmann.

Politiet følger med

Politistasjonssjef i Kristiansand, Ole Hortemo, var ikke kjent med sist ukes plakat-fremstøt

— Vi følger disse miljøene tett, men jeg visste ikke de hadde hatt ny aksjon. Det er snakk om enkeltpersoner. I øyeblikket ser vi ingen spesiell oppblomstring, sier han.

— Du er ikke bekymret?

— Jeg kan ikke svare ja eller nei. Plutselig kommer en oppblomstring, dette går i bølger. Jeg er glad folk er årvåkne. Det er viktig. Skjer det en oppblomstring, er vi klar med en rekke tiltak, tiltak vi hadde gode resultater med på nitti-tallet, sier Hortemo.