Brannfare er et av de største problemene når man får mus i hus. Mus gnager på alt fra ledninger til isolasjon. Foto: Rune Kvinlaug
Rottene trenger ikke mer enn en sprekk på 12 millimeter for å komme seg inn. Foto: Ljosland, Sven Arthur
Rottene trenger ikke mer enn en sprekk på 12 millimeter for å komme seg inn. Foto: Roar Solheim

Ørnulf Hille, skadedyrtekniker i ABC Skadedyr i Kristiansand, forteller at det er en ekstrem oppblomstring av mus i år, og at skadedyrkontrollørene har hatt en veldig tidlig start på musesesongen.

— Musene har hatt gode forhold i hele år. Vinteren ga et tykt snølag, men i bakken var det lite tele, noe som er gunstig for gnagerne. Så kom den stabilt varme sommeren. Det stabile klimaet i år har gitt god tilgang til både næring og gode skjulesteder, sier Hille.

Selv om det fortsatt er grei varme ute, er det allerede mye mus som trekker inn. Og mer blir det når været blir kjøligere. Musene jakter på både mat og husly, sier han.

Allerede i slutten av august begynte det å ramle inn bestillinger fra fortvilte huseiere på Sørlandet som ønsket å få bukt med gnagerne.

Rottene trenger ikke mer enn en sprekk på 12 millimeter for å komme seg inn. Foto: Ljosland, Sven Arthur

6 millimeter

Det er ikke lett å stenge musene ute. De trenger ikke mer enn en sprekk på seks millimeter — omtrent som diameteren på en vanlig kulepenn.

Likevel er det en del forebyggende tiltak man kan gå i gang med for å hindre at gnagerne kommer inn.

— Alle åpninger bør sikres med kraftig metallnetting, og man må sjekke sprekker rundt dører, vinduer, beslag og gjennomføringer for rør. Sprekker kan tettes med spesiallaget tettepasta, sier Hille.

Husmus er dyktige klatrere, og derfor bør åpninger som er høyt oppe på huset også sikres. Grener fra trær skal ikke henge inn over tak. Områder både ute og inne må ryddes for spiselig søppel og matrester. Mange glemmer sekker med hunde- og kattefôr i boder eller garasje, eller poser med gressfrø og fuglemat.

Det er ikke bare musene som trekker inn når temperaturen faller. Også rottene søker varme og husly. Og i likhet med musene trenger heller ikke rottene store plassen for å komme seg inn.

— Det er ganske utrolig, men en 12 millimeters sprekk er nok, forteller Hille.

Gir brannfare

Brannfare er et av de største problemene når man får mus i hus. Mus gnager på alt fra ledninger til isolasjon. Foto: Rune Kvinlaug

Gnagere i hus betyr ikke bare hygieneproblemer. Brannfaren er et mye større sikkerhetsmoment, opplyser han.

— Mus gnager jo på alt fra ledninger til isolasjon. Hovedproblemet er rett og slett brann.

Dessuten kan musebol i vegger, loft og kjeller gi luktplager av avføring og urin.

Etter hvert kan døde mus avgi ytterligere lukt.

— Jeg er ganske sikker på at det blir et ekstremt gnagerår, sier skadedyrteknikeren, som anbefaler huseiere å gjøre enkelte tiltak før musene kommer krypende inn.

— Forebygg! Ikke vent til du får et ordentlig museproblem.