Drapet ble begått natt til 26. mai i fjor. 40-åringen fra Grimstad og Dahle var da to av flere gjester som hadde deltatt i et festlig lag på Sandnes i Valle. Ved 3-tiden på natten ble Dahle knivstukket fire ganger av 40-åringen.

Den tiltalte 40-åringen hevdet i retten at han handlet i nødverge. Like før drapet skal Grimstad-mannen ha havnet i en slåsskamp med Knut Axel Ugland, som også var gjest på festen. Mens tiltalte lå nede ble han sparket hardt i hodet av Helge Dahle.

— Du ligger der, du griper kniven, du stikker, sa forsvarer John Christian Elden da saken gikk for retten sist uke.

Elden ba i sin prosedyre om frifinnelse, mens aktor Beate Rullestad Jansen ba om 12 års fengsel.

Fredag falt dommen, som lyder på 11 års fengsel.

— Dahle måtte ty til vold

Kristiansand tingrett har konkludert med at Dahle måtte ty til vold for å avverge situasjonen Ugland befant seg i. 40-åringen ble dermed ikke utsatt for noe "rettsstridig angrep", som er nødvendig for å kunne påberope seg nødverge.

Retten viser til at sparket fra Dahle kom mens 40-åringen lå oppe på Ugland på bakken, etter at den tiltalte hadde slått Grimstad-milliardæren flere ganger.

- Motivet var sinne, ikke redsel

"Det må derfor ha fremstått for fornærmede som om Ugland befant seg i en faresituasjon der han lå under tiltalte på bakken, og at nødverge på vegne av Ugland var påkrevd", skriver tingrettsdommer Anita Jarvoll Hekneby i dommen.

Flere vitner fortalte i retten at 40-åringen forsøkte å sparke Dahle i hodet etter knivstikkingen. Det viser at 40-åringens motiv ikke var redsel, men hevn eller sinne, mener tingretten.

Må betale 600.000 i erstatning

Den drapstiltalte har fått noe strafferabatt for å ha erkjent de faktiske forhold. Til fradrag fra dommen kommer 230 dager 40-åringen satt varetektsfengslet.

40-åringen ble i tillegg dømt til å betale til sammen 600.000 kroner i erstatning til Dahles mor og to barn.