I Norge er nå 5800 politifolk bevæpnet. Ifølge stasjonssjef ved Kristiansand politistasjon, Ole Hortemo, fører bevæpningen til at politiet må opptre annerledes enn før.

Politifolk som patruljerer har blant annet blitt skeptiske til å gå inn på steder der det er mange mennesker.

— De som bærer våpen er godt trent, men senest før sist helg var det en bekymret medarbeider som kom på mitt kontor og spurte om han skulle gå inn på et utested og drive skjenkekontroll når han var bevæpnet, sa Ole Hortemo i formannskapet onsdag.

Da hadde Mette Gundersen (Ap) spurt om konsekvensene av at politiet nå går bevæpnet.

Forandringer

Politi som bærer våpen må passe på at ingen tar fra dem våpenet. I tilfellet Hortemo fortalte om, lurte medarbeideren på om han skulle gå med hånden på våpenet på utestedet.

— Men da blir det oppfattet som om man går med hånden på avtrekkeren, og det er ikke meningen, sa Hortemo i formannskapet.

Han sier til Fædrelandsvennen at bevæpningen fører at de må møte enkelte situasjoner på en annen måte enn før.

— Vil dere fortsatt gå inn på utesteder?

— Ja, vi har ikke sagt at vi skal slutte å gjøre det. Men jeg skjønner at en medarbeider i noen situasjoner ikke gjør det. Det må bli den enkeltes vurdering.

Midlertidig

Bevæpningen av politiet er midlertidig og bestemt av justisministeren.

— Vi er spent på hva som skjer i et lenger perspektiv og om vi får en permanent bevæpning, sier Hortemo.

— Synes du det ville være en god løsning?

— Det vil ikke jeg uttale meg om.

Han legger likevel til at det er flere situasjoner de nå må håndtere annerledes. I tillegg til at noen er skeptiske til å oppsøke utesteder, kan det samme være tilfellet når det oppstår slåsskamper.

Også her risikerer politiet at noen tar våpenet.

— Vi skal ikke slutte å gå inn i slåsskamper, men det dreier seg mer om hvordan man gjør det og hvordan man avtaler med makkeren.

Ikke tema

Leder i Politiets Fellesforbund i Agder, Ernst Olav Lunde, sier han ikke kjenner til forholdene som Ole Hortemo beskriver.

— Det har ikke vært et tema her, men det vil ikke si at det ikke er det i de enkelte enhetene, sier Lunde.

Politiets Fellesforbund mener det må innføres en generell bevæpning av politiet.

— Det er fordi politiet skal kunne gjøre jobben så godt som mulig. Hvis situasjonen krever det, skal de slippe å måtte gå til politibilen for å finne våpen. Vi ser på dette som et ekstra verktøy i verktøykassen, sier han.

Sju skutt

Ifølge NTB har sju politifolk blitt skutt og drept etter andre verdenskrig.

I tillegg til Norge har også Storbritania, Island og New Zealand ubevæpnet politi.

— Vi ser at i land med bevæpnet politi blir det løsnet flere skudd og det er flere som blir skadeskutt, sier Kari Henriksen (Ap) som sitter i justiskomiteen.

De er mot permanent bevæpning.