De interesserte entreprenørene var med på en befaring ved Venneslahallen, der en ny svømmehall kan se dagens lys. Nå skal firmaene bruke en måned på å levere anbudene, før kommunen deler ut jobbene. Arkitekt Bjørn Egerdahl holder her en presentasjon. Foto: Henrik Ihme

Tirsdag var det anbudsbefaring ved Venneslahallen, der den nye svømmehallen kan komme til å stå. Alt avhenger av om anbudene som kommer inn passer kommunens budsjettramme på 98,5 millioner kroner, vedtatt i kommunestyret.

Alf Tellef Neset, som har noen tiår bak seg i Vennesla kommune, sier at oppmøtet av interesserte bygg— og tekniske entreprenører er det største han har sett.

— Omtrent alle de store var på plass, og mange i de tekniske fagene. Det er veldig gøy, og bra for byggherren, sier Neset, som også var prosjektansvarlig da kulturhuset i bygda ble bygd.- Jeg har aldri opplevd så stor interesse for å bygge i bygda tidligere, sier han.

Under presentasjonen av prosjektet sa leder av byggekomiteen, Oddvar Steinsland (KrF), akkurat det samme.

Alle de store

Store entreprenører som Vef, Veidekke, BRG, Kruse Smith, Kaspar Strømme og Skanska, for å nevne noen, var på plass.

Før første spadetak er sju millioner kroner brukt på å planlegge ny svømmehall, blant annet på arkitekt og på konsulenter. Arkitekt Bjørn Egerdahl er en av dem. Fortsatt er ikke byggingen av svømmehallen vedtatt av politikerne. Foto: Henrik Ihme

Når den nye svømmehallen i Vennesla nå er ute på anbud, håper politikerne på at labre tider i byggebransjen vil gi dem en god pris. Prosjektrammen kan ikke overskrides, men byggekomiteens kalkyler har vist at en ny svømmehall kan koste så mye som 115 millioner kroner.Daglig leder i Vennesla Entreprenørforretning (Vef), Hans-Olav Wetrhus, gir politikerne rett i at tiden nå er perfekt for å gå i gang.

— De har helt rett i at tiden er inne. Markedet og konkurransen er tøff, og kommunen vil få mange gode tilbud. Men om kommunens budsjett vil holde, blir tipping fra min side, sier han.

— Når det gjelder pris, så kan jeg ikke kommentere så mye. Vi vil se nøye på anbudspapirene, på hva kommunen ønsker, og det er ennå uavklart hvilken kontraktstype som skal inngås.

Angående konkurrentene så vil han ikke lese for mye av oppmøtet tirsdag.

— Jeg vil ikke overtolke det. Det er vanlig at det blir mange oppmøtte, spesielt siden tekniske fag også var med, sier han.

Opsjoner

Dersom det blir vedtatt at svømmehallen skal bygges, så skal hele prosjektet stå ferdig høsten 2015, med byggestart i mai.

Morten Abrahamsen fra Multiconsult forklarte under møtet at dersom prosjektet blir for dyrt, så kan enkelte deler - «opsjoner» - fjernes fra prosjektet. Blant annet kan man droppe innredning av ungdomsklubben Moonlight og levere det som et råbygg, samt fjerne kantina til ungdomsskolen.

— Vi må se hva budsjettkaka tåler, sa Abrahamsen til entreprenørene.

Oddvar Steinsland kommenterte også dette.

— Vi skulle gjerne hatt de ekstra millionene til å slippe de opsjonene. Men trekker man fra tilskudd og spillemidler, så koster svømmehallen 4000 kroner per innbygger i Vennesla. Det er ikke så veldig dyrt, selv om det er mye penger, sa han.

Rådmann i Vennesla, Svein Skisland, har foreslått å skrote svømmehallen på grunn av kostnadsnivået, ettersom han frykter en sprekk på 17 millioner kroner.

Han har også sagt at dersom man ribber prosjektet slik at man kommer innenfor prosjektrammen, slik byggekomiteen også har foreslått, så vil inntektssvikten gjøre prosjektet økonomisk uforsvarlig.

Frykter permisjoner og oppsigelser

Entreprenørforeningen påSørlandet frykter permisjoner og oppsigelser for bedriftene somtaper anbudskampen om svømmehallen.

- Avstanden mellom de store,offentlige anbudene blir større og større. Akkurat nå er detteanbudet en av de store jobbene i distriktet. For dem som ikkedriver med eiendomsutvikling selv er det tøffere tider, sier GunnarThompson som er styreleder i Entreprenørforeningen bygg og anlegg(EBA) på Sørlandet, og dessuten daglig leder i BRG Entreprenør AS.

- Konkurransen er beintøff nå. Det er ikke noe å lure på. Så forVennesla kommune er dette et veldig riktig tidspunkt å hente inn enpris på, sier Thompson, som etterlyser offentlig satsing som kanmotvirke konjunkturnedgangen.

- Det vi i bransjen kunne ønske oss,var at kommunene og det offentlige var bedre på se an situasjonen,slik at offentlige anbud kunne fungere som motkonjunkturpolitikk.Vi må sikkert ta selvkritikk på at vi er dårlige til å kommuniseredette ut. Men til nå virker det som om kommunene satser og treffermarkedstoppene, og heller forsterker svingningene, bemerkerThompson.

- Risikerer taperne av anbudet i Vennesla å måtte gå tilpermisjoner eller oppsigelser?

- Ja, vi risikerer permitteringerblant dem som ikke får anbudet. Det er flere som nå vurdererpermisjoner og oppsigelser. Noen har begynt allerede, sier Thompson.