— Vi mistenkte ham en stund, og så nok for oss at vi ville komme i mål med denne saken i løpet av kvelden, sier stabsjef Bård Austad ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Trusselen mot Sandens i Kristiansand ble fremmet tirsdag kveld via mobilapplikasjonen "Jodel", og gikk ut på at det skulle gå av en bombe på kjøpesenteret torsdag 28. januar klokken 16.00. Klokken 18.20 onsdag opplyser politiet at en ung gutt i avhør har erkjent at han står bak trusselen.

- Det er viktig å understreke at det ikke ligger noen realitet bak trusselen, sier Bård Austad, som har driftet det operative i forbindelse med etterforskningen.

Han vil ikke si noe mer om hva som skal ha vært motivet bak trusselen, men sier gutten er ung og umyndig.

Samarbeidet med PST

Politiet iverksatte både etterforskning og etterretning i samarbeid med PST for å avdekke hvor trusselen kom fra, om det var en form for guttestrek, eller om det dreide seg om noen som virkelig ønsket å effektuere trusselen.

— Det hører til at PST bistår politiet i slike saker som dette, sier Austad.

Politiet jobbet også sammen med senterledelsen i saken, men kjøpesenteret har holdt åpent gjennom hele onsdagen.

— Vi er glad for at erkjennelsen kom nå, sånn at vi fikk landet saken relativt raskt. Vi har hatt flere av disse truslene i det siste, både mot kjøpesenteret Amfi i Mandalog mot Gimlehallen, og vi satser bredt å å få en rask oppklaring, sier Austad.

Når man ikke trenger å se hverandre i øynene, legger man fra seg normale regler for høflighet og oppførsel.

- Skaper frykt

Han sier politiet ser meget alvorlig på slike trusler.

- Ikke nødvendigvis fordi vi tror det handler om reell terror, men fordi truslene skaper en frykt som vi ikke vil ha i samfunnet vårt. Vi håper raske oppklaringer av sånne saker kan være med på å virke forebyggende, sier stabsjefen.

Stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt. Foto: Wikøren, Petter Emil

Dersom politiet innen fristen ikke hadde klart å avdekke hvem som sto bak meldingen, ville de ha iverksatt flere tiltak.

Sikkerhetssjef i Olav Thon Gruppen, Ola Stavnsborg, sa onsdag formiddag at de så på trusselen som mindre alvorlig.

— Vi ser alltid alvorlig på sånne saker, og vurderer saken sammen med politiet. Med tanke på hvilket medium trusselen har kommet gjennom, og måten den er fremsatt på, ser vi på dette som en mindre alvorlig trussel, sier Stavnsborg.

Truslene skaper en frykt som vi ikke vil ha i samfunnet vårt.

Olav Thon Gruppens mange kjøpesenter og hoteller mottar med jevne mellomrom trusler, men dette er første gang at Jodel har vært brukt overfor dem. Stavnsborg og senterledelsen ble gjort kjent med trusselen onsdag morgen. Det var på det tidspunktet ikke aktuelt å stenge senteret.

Omstridt app

Meldinger på appen Jodel legges ut anonymt, og når ut til andre brukere av appen innen en radius på ti kilometer. For to uker siden sendte en 16-åring trusler rettet mot videregående skoler i Mo i Rana, og uttalte siden at han gjorde det for å få en ekstra fridag. Appen er også omstridt etter at flere skoler har problemer med mobbing via appen.

- Det vi ser i denne formen for kommunikajson, er at når man ikke trenger å se hverandre i øynene, legger man fra seg normale regler for høflighet og oppførsel. Det har bredt seg en slags oppfatning av at dette er en måte å kommunisere på hvor man ikke trenger å stå til ansvar. Men det må man altså, konstaterer Bård Austad.