Neste uke skal byutviklingsstyret ta stilling til den omstridte søknaden fra Flekkerøy Hummer.

— I dag er du heldig hvis du får tre-fire hummer på ti teiner i dette området. Rett etter krigen fikk min oldefar 144 på drøyt hundre teiner ved første trekk i hummerfisket. Så det er stor forskjell fra den gang, konstaterer Bård Georg Karlsen, hobbyfisker og styreleder iFlekkerøyHummer SA.

SA står for samvirkelag. Planen er at familier og privatpersoner betaler 4000 kroner for en andel som gir rett til å fange 20 hummer med fem teiner. Det er forhåndssolgt 200 andeler.

Vil avslå søknaden

Planen er å sette ut inntil 400.000 yngel på et seks kvadratkilometer stort havområde sørvest for Oksøy. Dette skal virke positivt for både hummerbestand og folk på øya.

— Vi vil skape arbeidsplasser og stimulere barn og unge til å ta vare på kulturarven; komme seg bort fra pc-en og ut på sjøen, forteller styrelederen.

Flekkerøy Hummer har, med direktoratets samtykke, sendt 70 rognhummer til Kristiansund for klekking. Yngelen settes ut tre-fire uker gamle, 2,5 cm lange, og kan fanges etter fem års tid.

— Vi håper å sette ut 30-40.000 yngel til sommeren, opplyser Karlsen.

Siden hummeren ikke ser grensen under vann, vil mange finne veien ut av området og komme andre fiskere til gode.

- Blir satt sjakk matt

Men plan- og bygningsetaten ber politikerne avslå søknaden til fordel for en grundig planprosess. Dette er for krabber i hummerteina å regne blant initiativtakerne.

— Det betyr ett til tre års utsettelse og masse omkostninger for oss. Vi må da diskutere om vi blir satt sjakk matt, når vi må inn i en stor byråkratisk mølle, sier styreleder Karlsen, som likevel øyner håp i hengende snøre:

— Vi håper det borgerlige flertallet ser muligheter i stedet for begrensninger.

De mener privatiseringen blir minimal. Området skal ligge åpent for all slags fiske, med unntak av hummerfiske i oktober og november.

Frank Salvesen leder motaksjonen.

— Jeg skal plante bitte litt informasjon før møtet i byutviklingsstyret, forsikrer han.

Yrkesfiskeren er kritisk til at det er tatt opp rognhummer, og hevder det allerede merkes på bestanden. Basert på egen telling anslår han at rundt hundre båter frekventerer området ved hummerfisket.

- Postet underskrifter i byen

— Det er et steike svært område. Greit nok at de som vil kan skaffe en andel, men hva med de som vokser til og vil fiske om fem-ti år? De må ta til takke med Byfjorden, noe ingen gidder. De kommende generasjoner blir skadelidende, mener Salvesen, som erkjenner at striden er betent.

— Enkelte dro til byen for å poste underskriften sin, de var livredde for at folk skulle se at de var imot.

— Så saken splitter øya?

— Voldsomt. Så absolutt.

Flekkerøy Hummer lar seg knapt imponere av 300 signaturer på ei øy med nesten 3500 innbyggere.

— Jeg skulle greit samle inn 1000-1500 underskrifter fra folk som er for, hevder Bård Georg Karlsen.

- Eksklusiv rett til fangst

Plan- og bygningsetaten erkjenner at det er omstridt å tildele en slik "eksklusiv rett til fangst av hummer".

— Vi anbefaler en prosess hvor man på en grundig måte får vurdert alle sider av saken. Da kan man også se om det finnes andre områder for havbeite i Kristiansand som er mindre konfliktfylt, uttaler saksbehandler Marit Eik.

De fleste høringsuttalelser er negative til havbeitet. Flekkerøy fiskeriforening og Fiskarlaget Sør sier i en felles uttalelse at " allemannsretten bør veies tyngst", og får støtte av Naturvernforbundet og Norges fritids- og småfiskerforbund.

Fiskeridirektoratet er uenig, og mener beitet vil "bidra til å styrke hummerbestanden i området (...) Videre vil allmennheten fritt kunne fange hummer som har migrert ut av havbeitearealet i fangstsesongen."