KRISTIANSAND: — Jeg laget en kjøkkenhage allerede i 1987. Da jeg kom hjem etter å ha vært borte en stund, hadde kålormer angrepet kjøkkenhagen min. Det var enorme mengder ormer. Jeg hørte at de smattet da de spiste kålet, forteller Sølvi Strømme.

Det endte med at hun skrinla prosjektet sitt, og spadde ned hele kjøkkenhagen. Men nå, i 2016, skal hun igjen prøve å etablere en kjøkkenhage. Derfor var hun tirsdag på kurs på Grønt senter på Odderøya i Kristiansand.

Les også: - Trenden er å dyrke sin egen mat

Hager i kasser

Over 30 personer hadde der møtt fram for å lære hvordan man kan lage kjøkkenhager ved hjelp av pallekarmer, plantekasser. Kassene gjør det mulig å etablere små kjøkkenhager på balkonger og i vanlige hager. Dermed kan man bli det noen kaller «balkongbonde».

Arne Otto Iversen, leder for Klimaalliansen og ansvarlig for Grønt senter, var strålende fornøyd med oppmøtet. Han forteller at kurset i utgangspunktet bare hadde plass til rundt 20 deltakere, men at det ble presset inn en del til på grunn av mange forespørsler.

Arne Otto Iversen, leder for Klimaalliansen og ansvarlig for Grønt senter. Foto: Tormod Flem Vegge
Over 30 personer møtte tirsdag fram på Grønt senter på Odderøya, for å lære hvordan man kan dyrke grønne vekster i pallekarmer. De fikk først litt teoretisk undervisning. Foto: Tormod Flem Vegge
Agronom Milly Østenstad Johnson (bildet) var godt fornøyd med oppmøtet på kurset hun og Bente Jansen arrangerte tirsdag. Hun sier årsaken til det store oppmøtet er at det nå er en stor bevegelse av mennesker i Norge som ønsker å dyrke egen mat. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi er opptatt av miljøvern, og at miljøvern ikke skal være så sabla kjipt. På dette kurset lærer man å dyrke sin egen mat. Man trenger ikke fem mål land og være av bondeslekt for å klare dette. Her får deltakerne smarte tips for å få en god grøde, smiler han.

— Du redder ikke verden med å plante dine egne reddiker, men du bidrar med noe, poengterer Iversen, som kan fortelle at 6000 mennesker var innom Grønt senter på ulike arrangementer i fjor, arrangementer som omhandlet temaer som å kompostere sitt eget matavfall, hvordan man lager vegetarmat og så videre.

Kursdeltakerne Anne Britt Høiland (til venstre) og Pernille Baardson har laget potter av avispapir. I pottene skal de plante ulike grønnsaker. Foto: Tormod Flem Vegge

— For inspirasjon

Pernille Baardson og Anne Britt Høiland var på kurset for å få inspirasjon.

— Jeg er her for å få inspirasjon, lære noe og så komme i gang, påpeker Baardson.

Hun har allerede kjøkkenhage, og ønsker å utvide den med flere typer grønnsaker og flere krydderier.

— Jeg ønsker å finne ut mer om planter som egner seg for dem som bor midt i byen, sier Høiland, som har hage i en bakgård i Posebyen.

Papirpotter

Agronom Milly Østenstad Johnson var tirsdag kursholder sammen med hobbygartner Bente Jansen. De to demonstrerte blant annet hvordan man bygger opp en kjøkkenhage ved hjelp av pallekarmer, og hvordan man kan trylle fram ei blomsterpotte (se oppskrift nederst i saken) , der det kan dyrkes grønnsaker, ved hjelp av et gammelt eksemplar av Fædrelandsvennen.

Grønt senter på Odderøya, der tirsdagens kurs ble avholdt. Foto: Tormod Flem Vegge

For planteelskere gir dette altså nok en god grunn til å abonnere på Fædrelandsvennen.

Sølvi Strømme har ikke hatt kjøkkenhage siden 1987. Etter at kålsamlingen hennes ble kraftig angrepet av sultne, smattende kålormer ga hun opp prosjektet. Men nå skal hun gjøre et nytt forsøk på å etablere en grønnsakshage. Foto: Tormod Flem Vegge
Hobbygartner Bente Jansen (i midten) viser kursdeltakerne hvordan de skal etablere en grønnsakshage i en pallekarm. Fra venstre: Fabiana Hagen, Anne Margrete Hallandvik, Janne Hagen Vang, Eli Kittelsen, Sølvi Strømme og Helga Kulien. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det var kjempegøy at det kom så mange på kurset i dag, sier Milly Østenstad Johnson.

- Er det spesielt at det kom så mange?

— Det er jo nå en stor bevegelse i Norge som ønsker å dyrke egen mat.

— De siste årene har det vært en enorm utvikling i Norge når det gjelder å dyrke egne grønnsaker, forteller Bente Jansen.

- Hva er årsaken til dette, tror du?

— Folk er mer bevisst på hva de spiser, og hvor maten de spiser kommer fra. Det å dyrke maten selv bygger opp under dette, sier Jansen.

Slik lager man ei blomsterpotte ved hjelp av en avis (Fædrelandsvennen) steg for steg:

Steg 1: Man river ut ei dobbeltside av Fædrelandsvennen. Foto: Tormod Flem Vegge
Steg 2: Så bretter man dobbeltsida slik. Foto: Tormod Flem Vegge
Steg 3: Så snurres avisen rundt hånda. Foto: Tormod Flem Vegge
Steg 4: Da har man en hul avis-rull som ser slik ut i enden. Foto: Tormod Flem Vegge
Steg 5: Så dyttes kanten til avisen inn i den ene enden på dette viset. Foto: Tormod Flem Vegge
Dermed har man ei fiks ferdig potte til å plante grønne vekster i, ei Fædrelandsvennen-potte. Foto: Tormod Flem Vegge
I disse Fædrelandsvennen-pottene er det plantet erter, tomater og squash. Foto: Tormod Flem Vegge