— Regjeringen kan ikke lastes for oljeprisfallet, men den har ansvaret for å håndtere ledighetssituasjonen. Jeg må innrømme at jeg begynner å bli litt lei ord. «Vi følger situasjonen nøye» er en gjenganger. Og i stedet for å ta ordet «arbeidsledighet» i sin munn, sier man «omstilling». Det er faktisk ikke det samme. Vi forventer handling nå, sa Omland under partiets årsmøte i Vest-Agder lørdag ettermiddag.

130.000 ledige

Arbeidsledigheten er i dag oppe i 130.000 og man må flere tiår tilbake for å finne en prosentvis like høy ledighet. I februar var 3714 personer, eller fire prosent av arbeidsstokken, registrert som helt ledige i Vest-Agder.

— Situasjonen på Sør- og Vestlandet er svært krevende. Derfor er det viktig at vi fører en aktiv næringspolitikk, og viser handlekraft på konkrete tiltak for å bedre situasjonen, påpekte Omland.

For å få Sørlandet på rett vei ønsket Aps stortingspolitiker å gjøre følgende:

Utvidet permitteringsregelverk

— Arbeiderpartiets alternativ er å bruke pengene langt mer målrettet. I behandlingen av 2016-budsjettet kunne vi derfor legge inn mange forslag med betydning for Sørlandet. Vi kom med forslag om utvidelse av permitteringsregelverket til 52 uker, et akseleratorprogram for gründere, hvorav et av fem fond skulle legges til Sørlandet, økning i lærlingtilskuddet med 12.500 kr utover regjeringens forslag, 3000 flere studieplasser, 2000 flere tiltaksplasser, tre milliarder mer til kommunene, reversering av kuttet på 500 mill i regionale utviklingsmidler, økning av Enova fondet, og heving av rammen opp til en milliard til miljøteknologiordningen vil ha stor betydning i vårt distrikt, nevner Omland.

Plugge oljebrønner

— Noe som også hadde kommet vårt offshorerettede næringsliv til gode, var om regjeringen hadde vært villig til å støtte vårt forslag om å presse på for å få plugge brønner i Nordsjøen, la den tidligere ordføreren i Kvinesdal til.