VENNESLA: — Jeg blir både skremt og dårlig av at unge gutter driver med slikt, sier Inger Salvesen i Kuliaveien på Aukland.

Mannen hennes så noen gutter som la brosjyre i postkassen i forrige uke. Brosjyren tilhørte gruppa Frihetskamp og handler om Den nordiske motstandsbevegelsen som ønsker å gjøre Norge til et nazistisk samfunn.

Fædrelandsvennen har blitt oppringt av fem stykker i Vennesla og Torridal som har fått samme brosjyre de siste ukene. Det er delt ut både nord og sør i Vennesla og i Mosby-/Strai-området.

Trond Blattmann fikk nazi-propaganda i 2014, han ber folk våkne.

- Snakk!

— Besteforeldre og foreldre må ta en prat med de unge. Vi må vaksinere de unge så godt vi kan mot denne farlige tankegangen, sier Inger Salvesen, som selv har fortid som Ap-politiker i Vennesla.

Hun synes utviklingen er skremmende og hun håper politiet har kontroll.

Det har politiet, ifølge politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand. Han tok en grundig prat med både politifolk som jobber med radikalisering og med PST torsdag.

— Denne gruppa er de samme som står bak Nordfront. De er noen få stykker lokalt. De er nøye med å skrive brosjyrer som er innenfor det vi må tåle av ytringsfrihet. Vi har gjennomgått brosjyrene deres for å sjekke dette. Siden innholdet er lov, må folk tåle at dette distribueres, sier Hortemo.

God oversikt

Samtidig sier han at politiet har god oversikt over nynazistene.

— Vi følger med på om det rekrutteres eller om de beveger seg over i det ulovlige, for eksempel rasistiske handlinger.

Hortemo sier gruppa er ute etter oppmerksomhet. Han forstår at media har en rolle i å respondere på folks reaksjoner og frykt. Samtidig ønsker han minst mulig oppstuss rundt gruppa.