KRISTIANSAND: — Vi mener Ernst og Yess organiserer bemanningen i strid med retningslinjene. Det er streikebryteri. Selv benekter de det, og vi blir ikke enige om dette. Men det er viktig for oss å sette søkelyset på det, sier Christian Justnes som leder streiken og Fellesforbundet i Agder.

Krever lokale forhandlinger

Fellesforbundets leder i Agder, Christian Justnes, taler foran Yess under mønstringen av streikende hotellarbeidere onsdag.

216 medlemmer ble tatt ut i streiken i Agder, som ble iverksatt lørdag — halvannen uke etter bruddet i lønnsforhandlingene var et faktum. Nå er tallet økt til 225. Det er ventet at tallet vil øke opp mot 250 etter at forbundet onsdag varslet uttak av ytterligere 333 nye medlemmer på landsbasis. LES OGSÅ: Slik begynte streiken

Fra fredag vil cirka 7000 medlemmer i Fellesforbundet være i streik ved hoteller og restauranter over hele landet. Medlemmene fyller alle oppgaver i resepsjon, kjøkken, servering, reinhold, økonomi og administrasjon.

Caledonien stengt

Radisson Blu Caledonien hotel i Kristiansand sentrum måtte onsdag stenge dørene. Hotelldirektør Frode Jansson har følgende kommentar:

— Vi har mange fagorganiserte medarbeidere hos oss, som nå er tatt ut i streik. De som er i streik er spredt over så mange avdelinger, slik at stort sett hele driften rammes og derfor er vi nå nødt til å midlertidig lukke hotellet til streiken er over. Vårt hovedfokus nå er å hjelpe de av våre gjester som nå er rammet, samtidig som vi følger arbeidslivets regler, skriver Jansson i en sms til Fædrelandsvennen.

- God stemning

— Stemningen er god på streikevaktene. Ingen ubehagelig episoder, men mange positive tilbakemeldinger. Kravene våre møter stor forståelse hos

Fem dager inn i streiken måtte Caledonien onsdag stenge dørene etter at de siste gjestene dro på morgenkvisten. Med 42 ansatte i streik klarte hotellet ikke å holde driften gående. Foto: Jan Oddvar Eide

folk. Alle skjønner vi trenger en lønn vi kan leve av. Og de fleste — NHO inkludert - er enig i at alle skal ha rett til lokale lønnsforhandlinger. NHO hevder til og med at lønnsdannelsen først og fremst skal skje lokalt. Men NHO Reiseliv mener altså av en eller annen uforståelig grunn at vi ikke skal ha den retten, sier Justnes.

Stor streikevilje

— Når våre medlemmer med fagutdannelse begynner med en månedslønn på 24.000 kroner, før de har betalt skatt, så vet vi at mange ikke vil få lån til å kjøpe hus. Vi vet at mange blant våre medlemmer er aleneforsørgere, og ikke får endene til å møtes. For 11 år siden var våre lønninger 87

Lene Lie og sønnen Gustav på sju måneder stilte opp for å støtte de streikende hotellarbeiderne utenfor Ernst onsdag. – De tjener 100.000 mindre enn gjennomsnittslønna til industriarbeidere. Da støtter vi dem, sier Lie som er ansatt i Sosialistisk Venstreparti i Agder. Foto: Lars Berge, LO

prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Nå er den kun 77 prosent og synker. Alle ser at dette er

Per Markakis har selv fått forhandlet fram en avtale lokalt. - Jeg fikk støtte fra forbundet og mine kolleger til det. Da vil jeg også støtte mine kolleger som ikke har fått den retten, sier han og viser til kravet om rett til lokale lønnsforhandlinger.

urimelig. Og da er det ikke vanskelig å forstå hvorfor streikeviljen er så stor, sier Justnes, som legger til at streikebidraget på 4000 kroner netto i uken, for mange er like mye som de har i lønn til vanlig.

— Det er ikke en lønn til å leve av, slår Justens fast.

Massemønstring

Onsdag mønstret Fellesforbundet 120 medlemmer til en markering ved hotellene som er tatt ut i streik i Kristiansand. Da fikk Ernst hotell på pukkelen:

LES OGSÅ: - Det blir dobbeltskift på meg og kona

— Før streikeuttaket ble gjort forrige mandag, satte hotellet opp et nytt sett med vaktlister som var påfallende forskjellig fra dem som var laget fra før. Det er nok for meg til å konkludere med at de tilpasser seg situasjonen med å bruke uorganisert arbeidskraft. Og det er streikebryteri, sier Justnes som mener hotellet ville slitt med å holde dørene åpne hvis de hadde fulgt spillereglene.

De streikende mobiliserte onsdag utenfor Yess hotell, der Fellesforbundets leder i Agder, Christian Justnes påpeker at hotellet har satt inn folk som erstatter arbeidet til medlemmene som er i streik. – Det mener jeg helt klar ikke er i henhold til reglene, sier han.

Mønstringen fortsatte foran Yess hotell. Christian Justnes påpeker at også de har satt inn folk som erstatter arbeidet til medlemmene som er i streik. — Det mener jeg helt klar ikke er i henhold til reglene, sier han.

Avviser anklager om streikebryteri

Ernst-direktør Eindride Lauritzen avviser anklagene fra Fellesforbundet om streikebryteri. Yess beklager overtramp.

— Anklagene er ikke korrekt. Vi har ikke endret vaktlistene etter at streiken begynte. Vaktlisten er lik, og det kan vi dokumentere, sier han og karakteriserer anklagene som overraskende.

Overrasket

Ernst-direktør Eindride Lauritzen. Foto: Reidar Kollstad

— Vi har et godt forhold til våre ansatte som er i streik. Men jeg er overrasket over påstanden som er kommet opp. Fellesforbudent skal gi oss beskjed hvis det er noe, men de har ikke tatt kontakt en eneste gang. Heller ikke med NHO, som de skal gjøre. Derfor er jeg veldig overrasket over anklagen, sier han.- Hvordan er situasjonen mellom dere?

— Det er såvidt mange som er tatt ut i streik at vi har måttet stenge ned deler av hotellet, men holder det fortsatt gående. Nå håper vi bare at streiken snart er slutt, og så gleder jeg meg til våre dyktige og kompetente ansatte kommer tilbake fra utsiden, og inn på hotellet igjen, sier hotelldirektør Eindride Lauritzen.

Beklager bommert

Daglig leder Torbjørn Oftedal ved Yess er kjent med anklagene fra Fellesforbundet.

Torbjørn Oftedal Foto: sara melissa frost

— Ja, og vi tar dette alvorlig. Vi har hatt en liten bommert på mandag med en i resepsjonen. Vi har lagt oss flate og beklaget det. Vi har en tett dialog med tillitsvalgt og med NHO, og gjør så godt vi kan. Vi er en sårbar, liten bedrift som er blitt hardt rammet av streiken. Ni er tatt ut av en stab på 12-16 personer. I verste fall går vi konkurs hvis vi må stenge over tid. Derfor er vi en god, liten gjeng med to uorganiserte, hotelleier, meg og min kone, som nå jobber døgnet rundt og gjør det vi kan for at dette skal gå. Vi har en tett dialog og god kontakt med tillitsvalgte, og vi skal følge reglene. Vi skal ikke drive streikebryteri. Vi vet hva det kan føre til, og tenker på at vi skal jobbe sammen etter streiken, sier Oftedal som forteller at de som er tilbake klarer å drive hotellet med fullt belegg.