Dette kom fram under styremøtet i Sørlandet sykehus i Arendal torsdag.

Økonomidirektør Per Qvarnstrøm presenterte en virksomhetsrapport for februar som viste et resultat som ligger 20 millioner kroner under budsjett.

Betydelige

— Vi har betydelige økonomiske utfordringer, kommenterte Qvarnstrøm og trakk fram som en av forklaringene at Sørlandet sykehus har hatt en vekst i antall ansatte på mellom 150 og 180 årsverk fra 2014 til 2015. Dette er den høyeste veksten i antall ansatte blant samtlige sykehus i Helse Sør-Øst, Oslo inkludert, sett i forhold til sykehusets størrelse.

— Disse stillingene besettes etter beslutninger av ledere ved sykehuset. Dette må vi få kontroll på, sa styremedlem Per Kristian Vareide.

Han fikk støtte fra styrekollega Lars E. Hanssen som pekte på at hvert minutt som går forsterker problemene seg.

Arendal

Direktør Olsen sa at han ikke har villet se på innsparingspotensialet som kan ligge i det å legge ned doble vaktordninger, for eksempel mellom Arendal og Kristiansand, og samle virksomhet på ett sted.

Årsaken han oppgav var at han avventer føringene i nasjonal sykehusplan som skal komme fra helse- og omsorgsdepartementet før sommeren. Han la til at sykehusledelsen fokuserer mest på å effektivisere driften, og mener dette vil gi økonomiske resultater.

Hanssen mente det ikke var klokt «å sitte på perrongen» uten å gjøre noe med funksjonsfordelingene på Sørlandet sykehus.

Pasientene

— Det er pasientene vi er til for, og med redusert økonomi kan det ramme pasientsikkerheten, påpekte han.

Olsen tok signalene fra styret alvorlig og lovet å se nærmere på om det er grep han kan ta for å senke kostnadsnivået.

— Vi må få kontroll over utgiftsøkningene og se nærmere på denne økningen i antall ansatte, sier han.